Украинците във временно окупираните територии трябва да вземат руски паспорт, за да спасят собствения си живот или по всякакъв начин да напуснат оттам.

Това съобщи украинският омбудсман Дмитрий Лубинец по адрес на указа на руския президент Владимир Путин, който позволява депортирането на украинци без руки паспорт от окупираните земи на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

"Този ​​указ има за цел да легитимира принудителната паспортизация, която се извършва във временно окупираните територии на Украйна. Това е първото. Второто - да се коригира и сложи край на този процес. Мисля, че всички граждани на Украйна, които отказват да получат руски паспорт, просто ще бъдат арестувани. И те ще се превърнат в отделна категория цивилни заложници, които Руската федерация ще държи в плен, затворени на своя територия или във временно окупираните територии на Украйна", обясни Лубинец.

Според него Киев ще продължи да не признава руските паспорти, които сега се издават на украинци под "физически натиск".

"Бих ви посъветвал да вземете руски паспорт, но трябва да вземете решение да оцелеете за самите себе си. Това е най-важното. Ние разбираме, че това се случва под натиск, физически натиск. Затова вземете паспорт, оцелейте, изчакайте, докато ние освободим тази територия. Сега се разработва съответен закон - официално да се откажете от този паспорт и да се върнете към нормалния живот. Или вземете решение за себе си и напуснете тази територия по какъвто и да е начин през всяка територия на други държави, но просто напуснете. Разбираме, че това вече е въпрос на оцеляване", каза той.

Лубинец добави, че насилствената паспортизация е ново отделно военно престъпление на руските нашественици.

Според кмета на Мелитопол Иван Федоров руснаците искат до есента да паспортизират 80% от жителите на временно окупираните територии на Украйна.

За целта, например, в Херсонска област заплашват да спрат изплащането на пенсии.