СИМОНА РУСЕВА

Салман (79 г.) е новият крал на Саудитска Арабия. Той се възкачи днес на престола по волята на крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд, който почина рано тази сутрин.

Покойникът ще бъде погребан още тази вечер. Мюсюлманската традиция повелява погребение на мъртвец в рамките на 24 часа след настъпването на смъртта.

По волята на крал Абдула изпращането по сетния му земен път ще е съобразено с дворцовия протокол, на без излишно разточителство. То му беше чуждо и приживе. Осмият по богаство човек в света със състояние от 18 милиарда долара ненавиждаше неоправдания лукс. Единствената му слабост бяха елитните коне, често се снимаше по време на езда с кацнал на рамотото му сокол. Монархът беше забранил да му целуват ръка и да го наричат “Ваше Величество”.

След смъртта през 1953 г. на основателя на династията Абдул Азиз ибн Сауд винаги на трона се е възкачвал един от неговите 45-ма синове.

Приживе крал Абдула определи своя наследник - полубрат си Салман. Двамата са родени от един баща и различни майки. 

Починалият днес монарх има 20 деца от 10 жени, но те нямат право да претендират за престола.

Кой е новият самодържец Салман? И накъде ще поведе кралството?

Той получи в наследство завидни отношения между Рияд и Вашингтон.

“Ние ще продължим политиката на лоялност, която Саудитска Арабия води от основаването си”, заяви днес крал Салман по националната телевизия.

Наблюдатели обаче са скептични, че той ще съумее да продължи делото на предшественика си. Знае се, че възрастният монарх е претърпял мозъчен удар. Трудно си служи с лявата ръка. Носи се мълва, че той страда от деменция или алцхаймер.

Никой обаче не се съмнява в неговия опит и желание да продължи курса на реформи на предшественика си. Той има зад гърба си 50-годишен дипломатически опит. Кариерата му започва през 60-те години на миналия век, когато е назначен за губернатор на столицата Рияд.

Като престолонаследник Салман подкрепяше съюза със САЩ в битката срещу терора, наложен от “Ал Кйида” и впоследствие от “Ислямска държава” (ИД).

През 2011 г. той бе назначен от крал Абдула за министър на отбраната. Оттогава датират и контактите му с висши военни от региона, но и отвъд океана.

Според запознати Салман има вродени качества на дипломат. Твърди се, че точно той е съумявал да поддържа мир и разбирателство в голямото кралско семейство. Салман поддържа и добри отнощения с многобройните саудитски кланове. Когато миналата година крал Абдула се разболя, принц Салман, който беше вицепремиер, бе натоварен от монарха да изпълнява и редица кралски задължения.

Задава ли се след смъртта на крал Абдула Арабска пролет в Саудитска Арабия? Едва ли. Макар и крайно консервативно, кралството провежда реформи.

През 2007 г.  принц Салман заяви, че социални и културни промени са наложителни, но те трябва да се извършват бавно и внимателно. В свое интервю през 2010 г. обаче той категорично се обяви срещу демокрация в кралството, той като такава била невъзможна.

“Не може в Саудитска Арабия да има демокрация. В противен случай всеки клан би надигнал глава, ние бихме се превърнали във втори Ирак. Това за нас би означавало гибел сред хаос”, каза Салман.

Новият крал много добре знае, че поради напреднала възраст и влошено здраве силите няма да му стигнат за дълго управление. Дори вече се заговори, че той ще сложи край на семейната традиция на трона да се изреждат само синове на основателя на династията Абдул Азиз ибн Сауд.

Единият син на новия крал Салман – принц Абдул Азиз е зам-министър на енергетиката. Брат му принц Фейсал е губернатор на Медина.

Принц Султан беше първият арабин, летял в Космоса. Ссега той е начело на Националната туристическа агенция.

Мохамед е най-големият син на крал Салман от третата му жена. Днес той бе назначен за главен церемониалмайстор на двора.

Засега обаче по волята на вече покойния крал Абдула наследник на трона след Салман трябва да е неговият полубрат принц Муркрин (69 г.). Той е най-малкият от 45-имата синове на основателя на кралството Абдул Азиз бин Сауд и оглавяваше тайните служби на Саудитска Арабия, преди през пролетта на 2014 г. да бъде посочен за втори престолонаследник. Тогава крал Абдула се опасяваше, че принц Салман няма да го надживее. Аллах обаче отреди друго.