"При атентата срещу Иван Гешев се касае за самоделно взривно вещество - не такова от армията или продукт на оръжеен завод.

Това отново говори за максимален професионализъм на този, който го е изготвил."

Това разказа пред медиите Борислав Сарафов - зам. главен прокурор и шеф на НСлС, на влизане в Министерския съвет на насрочената за днес среща на службите.

По думите на зам.-главния прокурор въпросният човек "умее да изготви това, умее така да постави бомбата, че да има насоченост, да има осколки".

Сарафов разкри, че е сигурно само, че се касае за електронно взривяване.

"Имало е и визуален контакт - извършителят е имал визуален контакт и е контролирал ситуацията, за да може да взриви устройството в точния момент. 

Избързал е може би с частици от секундата."

Затова Сарафов каза, че ставало дума за "зъл гений".

Той е притежавал сериозен "комплекс от умения" - това потвърдил и израелски експерт, който, оказа се, вчера е бил тук и е обследвал на терен.

"Касае се за концентриран и насочен взрив - в посока от банкета към пътното платно."

Сарафов потвърди, че на място има множество тежки стоманени осколки. Те са ожулили предния десен фар и калник на колата на главния прокурор, разкри още заместникът му.

Еквивалентът на взрива бил на минимум 3 кг тротил.

На журналистически въпрос Сарафов обяви, че е несериозно да се допуска, че устройството е подготвено за друг автомобил. 

Но е можело да пострадат и невинни:

"Така, както колата на главния прокурор се е движела в посока София, така в отсрещната лента е можело де се движи небронирана кола на обикновен гражданин в посока - Самоков".

Шефът на следствието обяви, че не е намерено второ взривно устройство.

"За момента нямаме установено и иззето по делото второ взривно устройство", каза той.

Същевременно прокурори и следователи излязоха пред съдебните палати в страната.

Сийка Милева - говорител и една от най-приближените на главния прокурор, отговори задочно на вълната от шеги и съмнения относно атентата, която залива социалните мрежи.

Недопустимо е да се мисли, че терористичният акт срещу Гешев е инсцениран, заяви Милева, цитирана от Нова тв.

“Този терористичен акт е срещу цялата държава и национална сигурност на България. Ние ще направим всичко възможно не само заради него, а заради цялата прокуратура. Недопустимо е някой да мисли, че това е инсцениран акт, това е несериозно”, каза говорителката на главния прокурор по време на събитието пред Съдебната палата в София.