Управленската програма на кабинета на "Продължаваме промяната-Демократична България" ще е за 18 месеца, a министрите няма да се обсъждат с ГЕРБ.

Това обяви кандидат-премиерът на обединението, което е втори мандатоносител - акад. Николай Денков на пресконференцията, на която представи вече известния проект за състав на Министерския съвет, който и Клуб Z публикува рано тази сутрин.

"Защо за 18 месеца? Единият аргумент е свързан с нестабилната политическа ситуация. Вторият аргумент е свързан с приоритетите, всичките биха могли да бъдат реализирани в рамките на тези 18 месеца. За нас е много важно в този период НС и МС да работят в синхрон. Ако видим, че приоритетите се изпълняват, тогава може да се търси друго, по-устойчиво решение", отбеляза Денков. И допълни: "Да планираме мандат от 4 години без ясна парламентарна подкрепа, би било твърде амбициозно".

Горещият въпрос

Той представи накратко всеки от министрите си, като обърна особено внимание на Асен Василев - единственият лидер на партия в проекта за кабинет с втория мандат на ПП-ДБ.

"Горещият въпрос е предложението за финансов министър, това е Асен Василев, и аз нямам никакво съмнение, че това е най-подходящият кандидат, тъй като той е изключително подготвен. Имаше много атаки към него, аз съм убеден, че те бяха политически, с идеята да бъде компрометиран, но се вижда, че той се справя блестящо", каза Денков.

Като довод кандидатът за премиер изтъкна, че всички предвиждания на Василев са се сбъднали, включително за запазването на бюджетния дефицит в рамките на 3-4%.

"Нас не ни интересува мнението на ГЕРБ по принцип за Асен Василев", посочи още Денков в отговор на въпрос на Клуб Z как ще обяснят появата му в проектокабинета си в контекста на говоренето на ГЕРБ от последните дни - че Василев искал Бойко Борисов да го заведе за ръка в Миниистерския съвет и че единственото, което целял е да влезе в изпълнителната власт, а не да се състави приемливо за ГЕРБ правителство.

Денков подчерта, че в никакъв случай няма да се преговаря за имената в неговия кабинет:

"Това, което не сме готови да направим, и го казвам категорично - ние не участваме в преговори по отношение на персоналния състав на кабинета, с ГЕРБ или другите парламентарни сили", отбеляза той. И добави: "Представете си Асен Василев и Делян Добрев на един Министерски съвет, аз не искам да си представям как се управлява такъв съвет."

На въпрос дали от ПП-ДБ ще приемат зам.-министри на ГЕРБ във всички министерства, той отговори не отговори еднозначано с "не". А така:

"Отговорът е, че министрите, които влизат в техните кабинети, трябва да имат свободата да изградят свой екип. Винаги, когато съм бил министър на образованието, съм имал това условие - да избирам сам екипа си."

На въпрос на Клуб Z дали ще се водят преговори с ГЕРБ за техни хора в регулаторните органи, чиито състави трябва да бъдат сменяни в следващите месеци - комисии, агенции и пр., отговори Христо Иванов:

"Въпросът за регулаторите е изключително важен. Всички разбираме, че този МС, ако бъде избран, най-добрият му шанс е да изкара 18 месеца. Хората, които в този период биха били излъчени от парламента в различните регулаторни органи, ще определят средата в 4-5-годишен периоди оттук нататък.

Като говорим за антикорупционна политика - именно какво ще се случи в регулаторните органи, е един от най-важните аспекти. Това наше предложение днес - програма, законодателна програма, премиер и екип, колко шансове ще има политически да се сбъдне, ние на следващ етап ще работим за това как ще постигнем максимално доброто попълване на регулаторите."

Иванов бе категоричен, че в случая с важните органи, сред които са БНБ, КЗК, КЕВР, ИВСС, ВСС и още много други, с ГЕРБ нямало да се работи на принципа "на ти министър, ти стани шеф на еди кое си".

На днешната пресконференция направи впечатление следното: че всички участници, в т.ч. от страна на ДБ, говореха за проектокабинета като за кабинета на Денков, съставил екипа си. А Иванов посочи, че деклариира, че "с топло лично отношение, този кабинет ще се ползва с подкрепата на ДБ". 

От думите на Денков се разбра още, че ще се търси подкрепа от всички политически сили по отношение на програмата, което по-късно даде нов повод на Борисов да атакува - в това число и от ДПС и "Възраждане".