Голям пожар в горивен склад избухна тази нощ в Краснодарския край на Южна Русия, съобщават руски и украински медии. В същото време в граничещата с Украйна Брянска област беше взривена железопътна линия и експлозията причини дерайлиране на товарен влак, а дронове атакуваха военно летище. По първоначални данни няма пострадали хора в трите инцидента.

В същото време Русия съобщи, че е арестувала саботьори, планиращи нападения в Крим, предаде Франс прес, цитирайки руските информационни агенции. Нямаше веднага подробности за арестите. 

Пожарът гори на 15 километра от моста над Керченския проток, който свързва континентална Русия с анексирания от нея преди девет години Кримски полуостров на Украйна.

Местни жители твърдят в социалните мрежи, че преди складът да пламне, е чут взрив, но местните власти не го потвърждават. Губернаторът Вениамин Кондратев потвърди, че гори резервоар с гориво и че гасенето на пожара е от най-високата степен на сложност.

Снощи до гара Снежетская в Брянска област се дерайлирали локомотив и 20 вагона, на товарен влак, след като е избухнало самоделно взривно устройство, поставено на железопътната линия. При подобна експлозия в същата област на 1 май дерайлираха локомотив и седем вагона също на товарна композиция, превозваща гориво и строителни материали. 

Руският Телеграм канал “База” съобщи, че снощи дронове са атакували военно летище в Брянска област на Руската федерация. Охраната е свалила два от безпилотниците със стрелково оръжие, а други два са се взривили на летището, повреждайки намиращ се там самолет Ан-124. Няма пострадали хора.

Никой не пое веднага отговорност за инцидентите, но Русия често обвинява Украйна в диверсии в нейните гранични области.

Тази нощ в редица области на Украйна беше обявена въздушна тревога, предаде УНИАН, на която се позовава БТА.

Тревога беше обявена в Черниговска, Сумска, Запорожска и Киевска област, както и в столицата Киев.

Агенция Укринформ съобщава, че в Киев е обявена въздушна тревога във връзка с предполагаема атака на руски дронове.

Киевската областна военна администрация съобщи, че работят системите за противовъздушна отбрана и призова населението да се скрие в бомбоубежищата.

В Киев отекват експлозии, а в град Запорожие се съобщава за взрив на ракета С-300, съобщава УНИАН.

Били са свалени 21 от 26 дрона-камикадзе "Шахед 136/131", иранско производство, пуснати от руските сили, съобщи по-късно украинският информационен сайт НВ, позовавайки се на военновъздушните сили на страната.

Пак тази нощ въздушна тревога беше обявена и Днепропетровска област.