Член на БСП да оглави министерството на социалната политика, предложиха вчера от "Продължаваме промяната-Демократична България" при оповестяването на своя проектокабинет. И това, естествено, предизвика брожения в дясната общност. Факт, Иван Кръстев не само е член на Столетницата, но и активно работи за партията си на последния парламентарен вот в родната си Стара Загора. Но също така гравитира около т. нар. вътрешна опозиция на лидера Корнелия Нинова.

Въпреки това появата му в кабинета "Денков" се стори на мнозина странна. При краткото представяне на имената вчера от лидерите на обединението, за Кръстев бе споменато, че е бил в екипа на бившия евродепутат от левицата Георги Пирински. Този факт, от професионалната му биография, както и цялата му биография не бе скрит. Списъкът с имената на министрите бе публикуван на сайта на ПП заедно с информация за работните им места и експертизата им през годините.

Ето какво гласи биографията на Иван Кръстев:

"Роден е през 1980 година в Стара Загора. Дипломата си за средно образование придобива в ГПЧЕ "Ромен Ролан" с профил "Английски език". Придобива магистърска степен по международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски" и по финанси в Университета за национално и световно стопанство.

Професионалният му път е тясно свързан с Министерството на труда и социалната политика, където през 2006 г. започва работа в дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти". (Т.е. по времето на тройната коалиция, б.р.).

От 2011 г. до 2013 г. е главен директор на главна дирекция "Европейски фондове и международни проекти" към Агенцията по заетостта. През 2013 година е назначен за заместник-министър на образованието и науката, където отговаря за международно и европейско сътрудничество, управление на средствата от ЕС и международни програми. (Т.е. в правителството на ГЕРБ).

В периода 2014-2019 година работи в екипа на члена на Европейския парламент Георги Пирински. От юли 2019 година заема позицията на секретар на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент.

В периода май 2021 - август 2022 г. е заместник-министър на труда и социалната политика (т.е. в служебния кабинет на Румен Радев, в който министри бяха впоследствие съпредседателите на ПП Кирил Петов и Асен Василев, б.р.)".

Около работата на Кръстев като зам.-министър в МТСП има един любопитен елемент. Той бе единственият червен кадър от служебното правителство на президента, оцелял след последвалата "чистка" на редовното правителство. По-точно тази на "Позитано" 20.

Чистката

Както Клуб Z тогава писа, имаше брожения в червените среди поради факта, че министри на БСП започнаха да освобождават назначавани преди това свои съпартийци - до един от т.нар. вътрешна опозиция. А както е известно, по това време (както и сега) Нинова и Радев не са в цветущи отношения. Така, например в рамките на дни от постовете, които заемаха по време на двете правителства на президента Румен Радев, бяха освободени три червени кадъра - Надя Клисурска като заместник-министър на труда и социалната политика, Явор Гечев - като заместник-министър в земеделското ведомство и Пламен Славов, заемащ същата длъжност в Министерство на културата. И тримата не минават за близки до лидерката Корнелия Нинова. Такъв не е и Кръстев, но той запази поста си тогава като зам.-министър в МТСП и остана при Георги Гьоков. Защо - остана необяснено.

От ПП коментираха днес пред Клуб Z, че са се спрели на Кръстев, тъй като работели добре с него като служебен зам.-министър, като твърдят, че на практика той е основна двигателна сила в министерството.

Недоволството обаче е породено от факта, че той изповядва ценностите на БСП, като се споделят негови публични изяви, като чествания на Деня на победата и др. подобни. Както е известно социалистите са против помощ за Украйна, "за" отлагане за еврозоната, а сега организират и референдум за джендър идеология в училище.

По повод номинацията му за проектокабинета днес се изказа критично лидерката Нинова - нито бил питал партията, нито я е уведомил, заяви тя.