Българските зърнопроизводители ще получат допълнителна помощ от Европейската комисия в размер на 9,77 милиона евро.

Това съобщиха специално за Клуб Z източници от Брюксел.

Парите са компенсация за претърпените заради вноса на украинското зърно щети.

Те са от втория пакет помощи, възлизащ на общо 100 милиона евро, и са предназначени за петте страни на т.нар. първа линия. По този пакет Румъния получава 29,73 млн. евро, Унгария – 15,93 млн., Словакия – 5,24 млн, а Полша – 39,33 млн.

По предишния пакет за общо 50 милиона евро българските фермери получиха 16,75 милиона.

Така помощта за фермерите ни от Европейската комисия възлиза на общо 26,52 милиона евро.

Петте държави членки са най-засегнатите от безмитния внос в ЕС на украинско зърно. Този внос бе разрешен от страните членки (Съвета) заради руската агресия в Украйна. Целта е хем подпомагане на икономиката на страната, хем доставяне на зърно към други страни по света.

Регламентът изтича в края на май и се очаква да бъде подновен с още една година.

Европейската комисия прие извънредни и временни мерки за вноса на ограничен брой продукти с произход Украйна. Те се отнасят само до 4 селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Мерките влязоха в сила вчера и ще важат до 5 май. В замяна петте страни членки трябва да отменят наложените от тях едностранни мерки по отношение на всички всички продукти, идващи от Украйна.

Фермерите у нас могат да получат общо € 62,81 млн. от ЕС и държавата

Същевременно ЕК разрешава по изключение засегнатите страни да предоставят на своите фермери допълнителна помощ,  равняваща се на 200 процента от тази по втория пакет, съобщиха източници от Комисията. Това означава, че българските власти могат да дадат още 19,54 милиона.

Отделно по първия пакет страните членки могат да извадят от хазната си равностойността на предоставената от Брюксел помощ. Така по него българските зърнари могат да получат още 16,75 милиона.

По този начин общата сума, която нашите фермери могат да получат като помощи от ЕС и от държавата, се равнява на 62,81 милиона евро.

Още след като стана ясно, че по първия пакет ЕК ще предостави 16,75 милиона евро, българските фермери изразиха недоволство и поискаха компенсации за 50 милиона.

„България вече получи 16,75 милиона евро от първия пакет и с предложените сега 9,77 млн. стават  над 26 милиона. Това е значителен обем“, изтъкнаха нашите събеседници.

От ЕК припомниха, че земеделският резерв, от който са взети тези пари, е общо 450 милиона за всички страни членки.

„Това, което предлагаме, е ясен знак на политическа солидарност“, дипълниха от „Берлемон“.

До края на юни страните членки трябва да уведомят Комисията дали ще подпомогнат фермерите и с какви средства от бюджетите си, като представят точните разчети. До края на септември парите трябва да бъдат изплатени на засегнатите.