Чарлз Трети ще бъде коронован заедно със съпругата си Камила на 6 май в Уестминстърското абатство. Той наследява трона от майка си Елизабет Втора, която почина през септември миналата година.

Церемонията, която почти не се е променила през вековете, ще започне 11 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) и ще продължи около два часа. Ще я ръководи Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен предстоятел на Англиканската църква.

Последната коронация, тази на кралица Елизабет Втора през 1953 г., беше повод за организиране на една грандиозна церемония, което бе подкрепено тогава от британското население.

Сега обаче сме далеч от тогавашния национален ентусиазъм. Допитване от средата на април показва, че две трети от британците не са заинтересувани от събитието, пише БТА.

Ключодържател със снимката на Чарлз Трети, лъжички, напръстници, всички те със снимки на британския крал. На сергия на лондонски пазар изборът на сувенирите в чест на новия британски крал са в изобилие. Само че липсват клиенти няколко дни преди церемонията.

"Хората купуват по-малко сувенири, отколкото за Платинения юбилей на кралица Елизабет Втора", разказва Киртеш Пател, продавачка на сувенири на пазара в Уолтамстоу, в Североизточен Лондон.

Чашите с лика на Чарлз Трети и с надписа "Коронация на Негово Величество" струват 6 лири (6,7 евро), а ключодържателите са 3 лири (3,7 евро).

"Хората са по-малко  заинтересувани от този крал", казва продавачът, 44-годишен индиец.

Кралица Елизабет Втора, починала през септември на 96 години, беше изключително популярна. Новият суверен е вече един възрастен крал на 74 години. А Чарлз и Камила далеч не са толкова бляскава двойка, още повече и заради преисторията на тяхната връзка, както и драмата около покойната Даяна. Значително по-популярни са престолонаследникът Уилям и Кейт, които заедно с трите си деца представят пред публиката образа на идеално семейство.

Продавачът споменава също и инфлацията, която продължава да е над 10 процента в страната и от която страдат милиони британци, които имат други приоритети.

Роуз Вайч, която се определя като републиканка, казва, че и дума не може да става да гледа церемонията. "Ако времето е хубаво, ще се разходя на село, за да се опитам да не мисля за монархията", казва 49-годишната преподавателка.

Но малцина са на нейното мнение. 58 процента от британците са благосклонно настроени към монархията, а едва 26 процента искат страната им да се управлява от избираем лидер, според неотдавнашно допитване.

Някои очакват този празничен уикенд с нетърпение, като например Питър Хейзълдайн, който през 1953 г. е бил на 5 годинки и е бил на булеварда, започващ от Бъкингамския дворец, за да отпразнува заедно с хиляди други хора коронацията на новата кралица. "Какво множество имаше тогава!", си спомня Питър. "Да живее кралят!", пък казва на френски съпругата му Лин Джоунс, която е пенсиониран държавен служител и която с гордост се представя, като голяма подръжничка на монархията. Питър и Лин са декорирали къщата си с банери във възхвала на Чарлз Трети. "По-възрастното поколение е по-благосклонно настроено към монархията", признава тя.

Двадесет и пет годишната Луиза Найт пък все още не е имала време да мисли за всичко това. Тя може би ще гледа церемонията по телевизията, защото това би могло да я заинтересува от академична или историческа гледна точка.

Както много британци тя не се определя нито "за", нито против "монархията". "Това е сложен въпрос", обобщава Луиза. "Не мисля, че кралското семейство трябва да съществува, но те така и така вече съществуват, така че….", допълва тя. За Луиза, която работи в областта на комуникациите, кончината на Елизабет Втора представлява първи етап от превръщането на кралското семейство в отживелица.

Насред всички въпроси, възникващи относно смисъла от монархията, едно нещо обаче радва Луиза и много други британци -  понеделник, 8 май, ще бъде сега почивен ден. "Да по този въпрос съм съгласна", казва Луиза.

Сред гостите - Зеленска и Джил Байдън. Донев вместо Радев

Доста по-скромна откъм поканени ще е тази церемония. Над 2200 гости се очакват. За сравнение при коронацията на Елизабет са били 6000.    

На церемонията България ще бъде представена от служебния министър-председател Гълъб Донев, а не от президента Румен Радев. Донев ще е в Лондон днес и утре. 

"Предстоящата визита на министър-председателя Гълъб Донев е израз на отличните двустранни отношения на България и Обединеното кралство и перспективите за развитието им, посочват от МС", написаха от МС.

В Лондон отиват и премиерът на Украйна Денис Шмигал. Той съобщи в канала си в Телеграм, че ще присъства заедно с украинската първа дама Олена Зеленска на коронацията на Чарлз Трети. Заедно с първата дама ще имат и редица срещи с цел укрепване на отношенията с един от ключовите съюзници на Украйна.

Джо Байдън също ще бъде представляван от съпругата си. Първата дама на САЩ Джил Байдън в Туитър подчерта, че това е първата коронация от 70 години насам.

"Чест е да представлявам САЩ за този исторически момент и да отпразнувам специалната връзка между нашите страни", написа тя.

Джил Байдън е била на 2 години, когато кралица Елизабет Втора е била коронясана през юни 1953 г.

По време на визитата си в Лондон първата дама на САЩ ще насочи усилията си и в така наречената мека дипломация. Тя пътува заедно с една от внучките си - Финеган. Днес първата дама ще прекара част от деня на "Даунинг стрийт" 10, където ще разговаря със съпругата на Риши Сунак - Ашката Мърти.  

Кой идва и кой - не

Сред гостите ще бъдат президентите на Франция, Германия и Филипините -  Еманюел Макрон, Франк-Валтер Щайнмайер, Фердинанд Маркос-младши, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, испанският крал Фелипе Шести и кралица Летисия, датският престолонаследник принц Фредерик и съпругата му Мери, нидерланският крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийският крал Филип и кралица Матилда, шведският крал Карл Шестнадесети Густав и дъщеря му, шведската престолонаследничка Виктория, японският принц Фумихито и съпругата му Кико, принц Алберт Втори Монакски, йорданският крал Абдула Втори и кралица Рания.

Сред породила полемика поканени е лидерката на северноирландската националистическа партия Шин Фейн -  Мери Лу Макдоналд. Партията е бивше въоръжено крило на Ирландската републиканска армия, отговорна за атентат, причинил смъртта на близкия роднина и ментор на Чарлз Трети –  Луис Маунтбатън през 1979 г., който в миналото беше последен вицекрал на Британска Индия и  първи генерал-губернатор на Индия. Друга поставяна под въпрос покана е за китайския вицепрезидент Хан Чжън, заради неговата роля в репресиите на продемократичните протести в Хонконг.

Сред непоканените са и представители на Русия, Беларус, Мианма, Иран, Сирия и Венецуела, съобщи вчера Ройтерс, като се позова на неназован източник. Покани обаче са били пратени до дипломати от Северна Корея и Никарагуа.

Най-зорко наблюдаван и следен във всяко свое действие сред гостите обаче ще бъде по-малкият син на краля - принц Хари заради изострените му отношения с баща му и брат му през последните години. Меган Маркъл няма да е с него.

Тежки мерки за сигурност: операция "Златното кълбо"

Коронацията на крал Чарлз Трети включва една от най-важните и сложни операции за гарантиране на сигурността в историята на Великобритания. Това заяви преди дни британският министър на сигурността, на фона на обвинения от страна на правозащитни групи, че властите потискат гражданските свободи.

Районът около Бъкингамския дворец в последно време кипи от оживление. Туристи и международни медии започнаха да прииждат там дни преди събитието, най-запалените вече са на палатков лагер, за да си осигурят добра видимост.

Очаква се в деня на коронацията в Лондон да патрулират повече от 9000 полицаи, редом с 2500 специализирани членове на правоприлагащите органи, включително експерти по експлозивите и наблюдението. Полицейската операция се нарича "Златното кълбо", по името на златното кълбо с кръст отгоре, което е част от кралските регалии. Тя включва разполагане на снайперисти по покривите на околните сгради, наблизо ще има и бронирани машини, а въздуха - хеликоптери. Всичко това се координира от бомбоустойчиво подземие от другата страна на Темза и Уестминстърското абатство. Мобилизирани са също специално обучени кучета за надушване на експлозиви, както и прословутата лондонска конна полиция.

Градската полицейска служба ще използва и технология за лицево разпознаване в Централен Лондон, за да открива издирвани престъпници сред тълпата – ход, който групата за защита на неприкосновеността на личния живот "Биг брадър уоч" нарече "оруелски". 

Стотици протестиращи срещу монархията възнамеряват да скандират "Това не е моят крал" по време на процесията и полицията каза, че природозащитници също биха могли да се опитат да попречат на протичането на събитията през деня.

Властите изпратиха смесени сигнали към несъгласните с коронацията. Говорителят на премиера Риши Сунак каза, че "правото на протест е фундаментално", но полицията предупреди, че нейната "толерантност към всякакви нарушения, независимо дали чрез протест или по друг начин, ще бъде ниска". Активисти обвиниха управляващите, че се опитват да сплашат протестиращите с писмо от правителството, в което им се припомня за новите полицейски правомощия за ограничаване на смущаващи реда демонстрации.

Нови мерки в Закона за обществения ред, приети в отговор на гражданско неподчинение от страна на природозащитни групи, позволяват на полицията да претърсва протестиращи за различни предмети, включително катинари и лепило, и да налага наказания до 12 месеца затвор на протестиращи, които блокират пътища или пречат на работата на "национална инфраструктура".

Уилям и Кейт на кръчма

Британският престолонаследник принц Уилям отиде в лондонски пъб заедно със съпругата си, принцесата на Уелс Катрин, в навечерието на церемонията, предаде Ройтерс.

Принцът и принцесата на Уелс Уилям и Катрин бяха приветствани от събралото се множество  пред кръчмата "Дог енд Дък" ("Куче и  патица") в Сохо, преди да влязат вътре, за да се срещнат с редовни посетители, съдържатели и бизнесмени.

"Надявам се всичко да мине добре, стискам палци", каза принц Уилям, който сам си наля халба бира "Кингмейкър" в кръчмата от 19-и век.

Кейт също сръбна бира, а докато разговаряше с гостите, сподели: "Ще бъде много натоварено. Моментът наближава. Все още имам чувството, че се опитваме да сме максимално организирани". 

В събота принцът и принцесата на Уелс ще следват златната карета на крал Чарлз в шествие с каляски през централен Лондон.

За пътуването си до кръчмата кралските особи избраха не толкова бляскав вид транспорт, возейки се по линията на метрото "Елизабет", наречена в чест на покойната баба на принц Уилям, кралица Елизабет Втора.