"Русия ще бъде победена точно като нацистка Германия.".

Това каза украинският президент Володимир Зеленски в свое изявление по повод 78-годишнината от капитулацията на Германия през Втората световна война, информира ДПА.

"И цялото старо зло, което връща съвременна Русия, ще бъде смазано точно както беше смазан нацизмът", добави той в речта си.

И още: 

"Все още не знаем датата на нашата победа, но знаем, че това ще бъде празник за цяла Украйна, за цяла Европа, за целия свободен свят." 

Зеленски внесе в парламента законопроект, който ще направи официално преместването на честването на германската капитулация с един ден напред - на 8 май.

Това ще отдалечи Украйна от съветската традиция да отбелязва победата над нацистките сили на 9 май, ден по-късно, отколкото в западните части на Европа.

Армията на Германия капитулира пред Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция на 8 май 1945 г. - но тъй като документите са подписани на 9 май в часовия пояс на Москва, Денят на победата традиционно се отбелязва на този ден в Русия и много други постсъветски държави.

В бъдеще Украйна трябва да чества паметта на жертвите на Втората световна война заедно със "свободния свят", каза Зеленски. 

Той отдаде почит и на 8-те милиона украинци, загинали между 1939 и 1945 г. 

Зеленски подписа указ, според който Денят на Европа ще се отбелязва на 9 май и в Украйна, както е в Европейския съюз. 

Реакцията от Кремъл не закъсня с обвинения и нападки. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече украинския президент Юда и "съучастник на нацистите".

"Какво може да бъде по-лошо от един враг? Предател. Това е Зеленски. Новото превъплъщение на Юда през 21 век. Като отмени Деня на победата на 9 май, той предаде веднъж завинаги своите предци: и тези, които са се сражавали в Червената армия, и тези, които са били измъчвани и изтезавани в концентрационните лагери, и тези, които са работили за победата в тила. Съучастник на нацистите 80 години по-късно", написа Захарова в своя канал в "Телеграм".