10 години затвор заплашват двама български моряци, арестувани в Либия за контрабанда на петрол.

Това довериха специално за Клуб Z дипломатически източници.

Българското външно министерство е под тревога заради случая.

Двама български моряци са арестувани в Либия за контрабанда на петрол, съобщиха от ведомството. Те били задържани още на 3 януари и МВнР било уведомено още тогава от техни близки. Новината обаче бе огласена публично едва днес.

Имената на сънародниците ни не се съобщават по молба на семействата им. Според Нова тв, те са от Варна и не са член на никое от професионалните сдружения.

"Положението е сериозно. Не само защото ги заплашват 10 години затвор и защото това става в Либия. Всички си спомнят какво се случи навремето в тази страна с шестима български медици. За щастие, в случая няма заплаха от смъртни присъди", споделиха дипломати.

Двамата българи били част от петчленния екипаж на малтийския танкер "Сън Ойл І". Интересното е, че той плавал под флага на Молдова, която няма излаз на море.

"Сън Ойл І"

Корабът претърпял авария в Средиземно море. След като отправил призив за помощ, той бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи - столицата на Либия.

Тогава екипажът бил задържан. Впоследствие срещу него било заведено съдебно дело, като прокуратурата повдигнала обвинения за митническо престъпление – контрабанда на петролни продукти. Българските граждани се намират в затвор близо до пристанище Триполи.

Българското Министерството на външните работи било сигнализирано за случая на 3 януари от близки на задържаните. Веднага посолството ни в Либия, което заради нестабилната обстановка там временно функционира в съседен Тунис, връчило нота на либийската мисия там. Дипломатите ни поискали съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани. МВнР поддържа редовна комуникация по въпроса и с посолството на Либия в София.

На 17 януари МВнР успяло да се свърже по телефона със задържаните българи. Двамата ни сънародници заявили, че са в добро здравословно състояние.

Помощ ни оказват посолствата на Италия и Унгария в Триполи. Те са единствените дипломатически мисии на държави от ЕС, които функционират в момента в Либия. Чрез тях българската страна е предприела всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на арестуваните. На 17 януари те били посетени от консула на Унгария, а ден по-късно - от представители на италианското посолство. Потвърдено е, че българските граждани са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно.

Българската страна продължава да очаква официална информация от либийските власти за случая и настоява за тяхното незабавно освобождаване.

Драмата с медиците

23-ма български медици бяха арестувани в Либия на 9 февруари 1999 г. Поводът бе епидемия на вируса ХИВ, избухнала в детската болница "Ал Фатех" във втория по големина град в страната Бенгази - крепост на противниците на диктатора Муамар Кадафи.

След разпити и отделни случаи на физическо насилие повечето българи бяха освободени. В ареста обаче шестима наши сънародници - пет медсестри и един лекар. Заедно с тях бе задържан и един палестински стажант лекар.

Подложени на нечовешки мъчения, някои от сестрите подписаха фалшиви самопризанния, на основата на които на 6 май 2004 г. всички с изключение на българския лекар Здравго Георгиев бяха осъдени на смърт чрез разстрел. Те бяха признати за виновни в умишлено заразяване, с ХИВ довело до смъртта на близо 400 деца.

Присъдата бе отменена, но след това потвърдена на следващите две инстанции - Апелативен и Върховен съд. С посредничеството на ЕС наказанията бяха заменени с доживотен затвор.

Медиците се завърнаха от Либия на 24 юли 2007 г. Снимка Веселин Боришев

Междувременно българските медици станаха от шест на седем. Осъденият на смърт палестинец Ашраф ал Хаджудж поиска и получи българско гражданство.

Всички седем медици (освободеният от затвора Здравко Георгиев дълго време не получаваше либийска изходна виза) пристигнаха в София на 24 юли 2007 г. Те кацнаха със самолета на френския президент. Доведе ги тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози и еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Така сагата с българските медици продължи 8 години и 5 месеца. Главна заслуга за освобождаването им има Европейският съюз.