"Когато има да се свърши някаква важна и отговорна работа ние в ДПС се обръщаме към жените. На България й отива да има жена премиер в този момент".

Това каза зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев на срещата с кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел. Той допълни, че Движението подкрепя идеята за смяната на главния прокурор Иван Гешев. И че в партията са оптимисти по отношение на номинацията на Габриел.

"Ние смятаме, че има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен. Приветстваме тази ваша инициатива и я подкрепяме", каза Цонев.

Цонев обаче подчерта, че Движението още от 2022 г. е внесло предложение за "дълбока съдебна реформа", което включвало и "кадрови промени".

"Тогавашните управляващи (ПП-ДБ-БСП, бел. ред.) го хвърлиха в кошчето, а там бяха предложени много промени, включително и кадрови. Така че за нас не е ново. Една година ги чакаме да кажат готови ли са да водят дълбока съдебна реформа, или не, отговор няма", добави той. 

След срещата Цонев заяви, че част от приоритетите на Габриел са и приоритети на ДПС - зелената икономика, високите технологии, правосъдната реформа.

От ДПС са заявили, че обществото очаква да бъде съставен редовен кабинет, че има много тежка умора от противопоставяне и че политическата криза трябва да бъде решена по този начин - с редовен кабинет и работещ парламент.

"Оптимисти сме по отношение на номинацията и по отношение на подхода - че се води истински диалог в парламента, нещо което повтаряме от много дълго време", каза още той.

И допълни, че форматът на кабинета, както и персоналният състав трябва да се реши на лидерска среща, която трябва да потвърди лидерът, който има мандата.