ГЕРБ най-вероятно ще успее да направи правителство с първия мандат с подкрепата на ДПС и БСП, казват източници от последните две партии.

Неофициално дори са започнали разговори за разпределение на министерските кресла и даже се очаква поне приблизителна готовност за състава на бъдещото правителство да има преди понеделник, когато президентът Румен Радев ще връчи мандата на излъчената от ГЕРБ еврокомисарка Мария Габриел. 

По неофициална информация на Клуб Z лидерите няма да получат вицепремиерски места, каквото намерение са лансирали някои от тях. Мотивът - самият Бойко Борисов ще остане извън изпълнителната власт.

ГЕРБ настоява да задържи МВР, регионалното ведомство, финансите, отбраната и иновациите. БСП държи на земеделското и социалното министерства, засега Външно отива при ДПС. 

Според слуховете от Движението ще предложат за дипломат №1 евродепутата Илхан Кючук, с когото бъдещата премиерка Мария Габриел работела добре в Брюксел.

За ДПС се спряга и Министерство на околната среда и водите с титуляр депутатът и министър в кабинета "Орешарски" - Станислав Анастасов. Без изненади, завъртя се името и на Джевдет Чакъров.

Парламентарната група на БСП пък се е събрала още преди ден да "излъчи" свои евентуални квоти - Иван Иванов за земеделското министерство, а за социалното Георги Гьоков. И двамата бяха министри в тези министерства в кабинета "Петков". За МТСП обаче се спряха и експертът на ДПС и дългогодишен депутат (вече бивш) - Хасан Адемов.

Все още не е известно при кого ще отиде правосъдието, тъй като нямало много желаещи „да вадят кестените от огъня“ с Иван Гешев.

Все още не е известно дали „Има такъв народ“ ще бъде част от кабинета. Практически ГЕРБ, ДПС и БСП нямат нужда да дават част от министерските кресла на хората на Слави Трифонов при положение, че и без тях имат мнозинство от 128 депутати.

Твърди се обаче, че като "жест" към Румен Радев ще бъде предложено запазването на неговия служебен министър на културата Найден Тодоров като титуляр.

Под въпрос остава и как ще се провеждат политиките, по които от ГЕРБ и ДПС не могат да очакват подкрепа от БСП – например войната в Украйна, Истанбулската конвенция, еврозоната. Вероятно за тях ще се търси подкрепа от другите евроатлантически формации в парламента, които остават извън кабинета - „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.