Чупене на маси, печати и пръсти - така изглежда вота в много изборни секции в Турция днес. Турците избират между Кемал Калъчдароглу и Реджеп Тайип Ердоган за президент, като има очаквания общият кандидат на опозицията да победи с малко досегашния държавен глава.

В югозападната ни съседка вотът в бюлетината се отбелязва не с химикалка, а със специфичен печат в кръгче под името на кандидата. В последните дни фразата "да счупим масата с гласуване за Калъчдароглу" се превърна в популярно меме сред опозицията.

Днес обаче се оказа, че това не е просто интернет-шегичка - само в едно истанбулско училище са счупени вече 4 печата. 

"Нека гласуваме по-спокойно", зоват от изборните власти.

Друг случай е още по-драстичен - млад избирател в Одрин чупи два пръста на ръката си след силен удар на печата.

"Ще счупя и другата, ако трябва. Всичко ще бъде много добре", коментира той след посещение при лекар.

Висока активност се отбелязва от наблюдатели в цялата страна - обичайно възрастните хора гласуват рано сутрин, а младежите по обед или по-късно, но днес най-младите са първи редом с пенсионерите пред секциите. В Истанбул се наблюдават опашки в множество секции, макар бременни жени, възрастни хора и хора с увреждания да получават преференциален достъп до урните. Каква точно е активността и дали ще е значително по-висока от предишния вот, когато бе 86%, обаче няма да се знае преди края на изборния ден в 18 ч.

Много са сигналите в социалните мрежи за манипулации и злоупотреби от симпатизантите на ПСР в изборната администрация. Класически подход е бюлетините да се маркират с черна точка в кръгчето под името на Ердоган - така гласуване за всеки друг освен него ще направи бюлетината невалидна. На предишния вот през 2018 г. бяха отчетени над 1,3 млн. невалидни гласа.

Налице са и видеа с масово подпечатване на бюлетини с печат за настоящия президент. А в Анадола се съобщава за отдалечени секции, в които не се допускат жени до урните - вместо това тяхното право на глас упражняват съпрузите им. 

Има и куриозни случаи от страна на опозицията - младеж например сподели в Twitter как е отнел един глас от Ердоган по много прост начин - като заключи баща си у дома до края на изборния ден.