ДПС ще подкрепи кабинет на Мария Габриел за една година. Председателят на партията Мустафа Карадайъ специално изтъкна, че движението има експерти в почти всички сфери. Това се разбра по време на срещата между ръководствата на ГЕРБ и ДПС.

"Бяхме обещали на избирателите, че ние ще направим каквото зависи от нас, за да има изход от политическата криза. Има редица кризи, които чакат своите решение, няма как да ги решим преди да преодолеем политическата криза.

Според нас този път отговорността на ГЕРБ е по-голяма, защото българският избирател е натоварил ГЕРБ с най-голямата отговорност. Ние от ДПС поехме ангажимент по няколко теми - спиране на обедняването, използване на ресурса от ЕС, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа, включително и промени в Конституцията. Не смяна на отделните персони, с цел да се овладее съдебната система", каза Карадайъ.

Той допълни, че приоритетите  на двете партии в най-общ план се припокриват. И те трябва да станат дневен ред на евентуалния редовен кабинет. Припомни и срещата между него, Бойко Борисов и Корнелия Нинова в края на миналия парламент.

"Вашата идея за експертно правителство с очертан мандат - като времеви рамки за оценка на дейността на правителство  - да. Но с ясен мандат за нас означава ясно поети ангажименти, които да се следват във времето. Ние в ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери. Нелоши експерти. Ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителството ние ще вземем своето отговорно поведение, с разум да решаваме и този проблем.

Бих искал да поздравя ГЕРБ с номинацията на кандидатката за министър-председател. България ужасно закъснява с оперативните програми. Министрите трябва да познават Брюксел добре".

Това каза Карадайъ.

ГЕРБ и ДПС заедно имат 105 депутати. За да има мнозинство, към тях задължително трябва да се присъединят 23-мата депутати от БСП. "Има такъв народ", която също се обсъжда като вариант за подкрепа, има само 11 депутати,