Шефът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин смята, че украинската контраофанзива вече е започнала. И все пак активните нападателни действия на украинците се забелязват само край Бахмут. Засега те по-скоро приличат на локални операции за деблокиране на крайните квартали на града.

Въпреки това, много вероятно е през следващите дни да стартира голямо освободително контранастъпление. За целта през последните месеци бяха сформирани около 20 бригади, по данни на Въоръжените сили (ВС) на Украйна. Западните партньори вливат милиарди във военния арсенал на украинците, който със сигурност ще влезе в употреба при бъдещата атака, както и в подсигуряването на отбраната.

Надеждата в способностите на Украйна да отвоюва своите територии обаче трябва да бъде примесена със солидна доза реалистични очаквания.

Повтарянето на впечатляващата Харковска контраофанзива от септември 2022 г. изглежда немислимо - фронтът е много по-стеснен и след проведената мобилизация руснаците са стабилизирали отбранителните си линии. 

Политическата победа на Киев в Бахмут може да се окаже военно-стратегическа загуба - в защитата на града украинците загубиха голям брой от най-елитните си войници.

В предстоящото настъпление ще участват предимно мобилизирани бойци, които все още не са тествани в бойни условия. И както руснаците доказаха през последните 4 месеца - офанзивата е много по-трудна от отбраната.

Взимайки предвид изброените досега фактори, "Медуза" представи 4 сценария за бъдещата украинска контраофанзива.

Сценарий 1: Офанзива към Крим

Украйна може да нанесе основния си удар на запад от Запорожка област и на изток от Херсонска област - в посока Крим. Като спомагателен удар украинците биха могли да атакуват през Днепър. Тази офанзива би наподобявала споменатата вече успешна операция в Харковска област от септември 2022 г. - там основният удар беше нанесен край Балаклея в посока Купянск, а спомагателният - през река Северски Донец близо до Святогорск.

Пресичайки Северски Донец, превзеха ключовия град Лиман. Той бе толкова значим за кампанията на Москва в Донбас, че хиляди руски войници останаха да го защитават дълго след като бе обграден, за което заплатиха с живота си. 

Бъдещата контраофанзива на Украйна може да включва пробив край Орехов в Запорожка област и създаване на няколко плацдарма на Днепър – с цел дестабилизиране на тила на руските сили и привличане на руски резерви в района.

Плюсовете: 

Ако успеят, ВС на Украйна могат напълно да прекъснат потока от руски войски от Крим, да освободят Мелитопол и Запорожка АЕЦ, както и да изтласкат руските войски от изгодната отбранителна линия по поречието на Днепър. В допълнение, именно в тази посока украинците имат най-големи шансове да неутрализират руската авиация в Крим. 

Минусите:

В района на Орехов и край Днепър в Запорожка област са фокусирани най-мощните отбранителни линии на Русия. Очевидно именно в това направление руското командване очаква украинската атака. Днепър не е Северски Донец: левият бряг на реката (източният, който е окупиран от руснаците) е блатист, преминаването ще бъде изключително трудно. Широчината на реката е около километър, в този участък по нея не са останали мостове, а през пролетта дори преля.

Сценарий 2: Офанзива към Азовско море

Украинските войски могат да нанесат удар в посока Мариупол и Бердянск. Ако си осигурят достъп до Азовско море (понастоящем вътрешно за Русия), украинските сили ще могат да прекъснат "сухопътния мост", свързващ Ростовска област с Крим, да спрат руското корабоплаване в Азовско море и да спечелят позиции за нанасяне на ракетни удари по цели в Крим с HIMARS.

Плюсове:

В допълнение към описаните по-горе стратегически ползи от подобна атака, Киев може да постигне и важна политическа (и дори символична) цел, като освободи Мариупол. Освен това ВС на Украйна биха могли изцяло да премахнат възможността от пробив на руските войски западно от Донецк (край Маринка и Въгледар), където бяха фокусирани руските действия от началото на 2023 г. досега. Това би означавало, че ще направят изпълняването на основната цел на "специалната военна операция" (превземането на Донбас) на практика невъзможно.

Минуси: 

Руснаците са подготвили солидни отбранителни линии край Гуляйпол и Велика Новоселка, откъдето може да се очаква основният удар на ВС на Украйна. В района на Мариупол са разпределени руски резерви. В случай на настъпление през Волноваха, украинските войски трябва да се пазят от контраатаки на Русия от Донецк, откъдето лесно могат да бъдат прехвърлени допълнителни руски части. 

Сценарий 3: Офанзива по целия фронт

Украйна може да вземе пример от руското командване и да организира поредица от малки настъпления в множество участъци на фронта, от северната граница с руската Брянска област до Днепър, край Херсон .

Плюсове: 

Подобна офанзива на практика не може да завърши с голям провал. В някои направления украинците ще имат локални успехи (каквито, например, руснаците постигнаха в Бахмут). Където бъде осъществен пробив, там биха могли да се концентрират повече украински войници. При тази форма на настъпление за противника е трудно да концентрира резерви и да ги маневрира (те ще трябва да бъдат разпределени по различни сектори; ВС на Украйна също се сблъскаха с този проблем по време на зимното настъпление на Русия). Малките ударни формирования са много по-лесни за управление, отколкото големите военни части.

Минуси: 

Достатъчно е да видим резултата от руската офанзива. Огромна катастрофа може и да е невъзможна, но това не се отнася за множеството потенциални локални провали (за Русия в такива се превърнаха атаките край Угледар, Маринка, Авдеевка, Купянск и други). Дори когато бъдат постигнати някакви успехи, атакуващата армия може да не разполага с достатъчно войски да увеличи натиска и да извърши пробив. Новосформираните бригади на ВС на Украйна са предназначени за маневрени действия (т.е. за бързи удари в тила на противника), които са възможни само след пробив на отбраната. По време на войната командването на украинската армия демонстрира, че именно такива действия, насочени към прекъсване на доставките на Русия, са в основата на неговата стратегия. Това не може да стане с поредица от малки удари. И за финал - една от подценяваните причини за провала на руската офанзива е изтощението. То почти сигурно ще засегне и украинците, ако изберат този подход за атака.

Сценарий 4: Офанзива в два етапа

ВС на Украйна може да се опитат да повторят успешната си офанзива в два етапа от миналата есен. В края на лятото руснаците изтеглиха свои резерви от Харков и ги разгърнаха в Херсон, където украинците организираха малки атаки. През септември Киев се възползва от отслабването на руските отбранителни линии в северния регион и организираха светкавично нахлуване в Харковска област, превземайки хиляди квадратни километри в рамките на няколко седмици, с цената на незначителни жертви.

Сега ВС на Украйна могат да се опитат да повторят същия "трик": първо да нанесат удар в областите на Северен Донецк и Луганск, а след това, когато руското командване изразходва резервите си, да атакуват в Запорожка област (следвайки сценарии 1 или 2). В този случай Пригожин може да се окаже прав и контраатаките на Украйна край Бахмут миналата седмица действително да маркират началото на контранастъплението. Тогава може да очакваме активизиране на ВС на Украйна по целия фронт - от линията Кременна-Сватово на север до Торецк в централен Донбас.

Дори ако първият етап не постигне успех, след удара в Запорожие украинците отново може да се фокусират в Луганск и Донецк.

Плюсове:

Този план позволява да се използват не само новите бригади, създадени от Украйна през зимата, но и "старите", които са позиционирани край Бахмут. Вероятно руската офанзива към града, където бяха постигнати почти всичките минимални успехи на Русия през 2023 г., наистина ще принудят руското командване да използва резерви. И накрая - в района на Бахмут руските сили нямаха време да създадат мощни укрепления (в този участък на фронта те са разположени дълбоко в тила в района на ключовите градове Попасна и Лисичанск).

Минуси:

Малко вероятно е руското командване да повтори грешките от есента и да отслаби фронта в други сектори, за да отблъсне контранастъплението при Бахмут. Вероятно (и това се вижда от откъслечни открити данни) ВС на Русия са сформирали резерви във всички важни направления. При украинска офанзива край Бахмут може да пристигнат части, които преди това са участвали в руските настъпления от началото на 2023 г. при Сватове и Угледар, но са изтеглени за почивка в началото на пролетта. Все още не се наблюдава прехвърлянето на войски от Запорожие. Освен това руската офанзива в урбанизираните райони на Донбас показа, че районът благоприятства отбраната. Междувременно "Вагнер", въпреки украинските контраатаки, превзе огромна част от Бахмут, чиито жилищни и промишлени сгради могат да се превърнат в крепости на руската отбрана в това направление.