Максимално позволената скорост по автомагистралите да бъде намалена, а в определени участъци в градска среда скоростта да бъде намалена от 50 на 30 км в час. Това предложи вътрешният министър Иван Демерджиев, който бе изслушан от вътрешната и правната комисия на парламента по темата за пътнотранспортните произшествия.

Други предложения на МВР са да се инкриминира отказът за извършване на проверка и установяване на наркотични вещества или алкохол в кръвта, да се увеличат наказанията за превишаване на скоростта и преминаване на червен светофар, допълнителни правила за безопасност на пешеходците, въвеждане на конкретни задължения към стопаните на пътя, свързани с поставянето на знаци и извършване на ремонтни дейности, новите водачи да управляват МПС с придружител за определен период от време и др.

"Една част от проблема е, че не могат да се връчват ефективно издадените наказания", заяви вътрешният министър.

И допълни:

"Данните от хилядите камери, които работят в страната, не могат да се използват. Ако законодателството позволи да се използват тези камери, ще бъдат много по-ефективни, а водачите - много по стриктни."

Работна група в МВР действа, за да предложи варианти за решаване на проблема с пътния травматизъм. Работи се в няколко насоки, като предложенията включват и изменения на Наказателния кодекс и Закона за движение на пътищата.

Според Демерджиев са необходими по-комплексни мерки, по-строги санкции за лицата, които управляват МПС под въздействието на наркотични вещества и алкохол и както и за тези, които отказват кръвни проби.

Пълното справяне с този въпрос ще изисква по-дълъг период, каза Демерджиев и даде за пример Испания, където е отнело 10 години за намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

По отношение на домашното насилие Демерджиев предлага да се създаде допълнителен механизъм на защита, както и задължение близките лица да информират компетентните органи за актове на насилие. Предлага се също така забрана на извършителя да осъществява контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, забрана за съхранение на оръжия и пиротехнически изделия, национален регистър на пострадалите от домашно насилие и др.