Под "Двореца на Путин" край Геленджик минават тунели, "проектирани за някой, който иска да оцелее или да избяга".

Така строителният инженер Тадеуш Габришевски коментира чертежите на имението, които бяха представени от "Бизнес инсайдър". Те са били качени на сайта на проектантската фирма "Метро-стайл" като образец за свършената им работа. Обектът там е определен като "пансион".

От чертежите се вижда, че освен партерната част в имота са проектирани и подземни етажи. Под земята има укрепени помещения и тунели. Асансьорът от сградата се спуска на дълбочина около 50 метра. В подземната част има вентилация, електричество, водопровод, канализация и комуникационни кабели.

Два отделни тунела, с широчина 6 метра и дължина 40 и 60 метра, са оградени с 40-сантиметров слой бетон и според експертите могат да издържат на пряко бомбено попадение. Горният тунел излиза на склона на пясъчна дюна, долният, по-дълъг - на брега на Черно море.

"В тези тунели всичко е подсигурено. Има система за гасене на пожар, вода, канализация. Те са проектирани за някой, който иска да оцелее или да избяга. Но това не е просто авариен изход, това е пълна аварийна подмяна на дворцовия комплекс", обяснява Габришевски.

Информация за луксозното имение край Геленджик беше публикувана в разследването на екипа на Алексей Навални през януари 2021 г. Смята се, че имението и дворецът са построени за руския президент Владимир Путин.

Твърди се, че само строителството и реконструкцията на основната сграда - самия "дворец" - са стрували 100 милиарда рубли. Филмът за "двореца" излезе няколко дни след ареста на опозиционера. 

След излизането на продукцията Путин заяви, че "дворецът" не му принадлежи и че никога не го е посещавал. Няма преки доказателства, че Путин наистина е живял или посещавал тази сграда, но от документите става ясно, че близкият кръг на президента е свързан с него. Приятел на държавния глава, бизнесменът Аркадий Ротенберг, се определи като собственик на сградата.