Влязъл мъж в един бар.
"Дай едно уиски, докато не се е почнало", казал той на бармана.
След малко: "Дай още едно уиски, докато не се е почнало."
И така - няколко пъти.
"Ама ти имаш ли с какво да платиш?", попитал барманът след десетата чаша.
"Ето на, почна се", отвърнал човекът.

Много хора си мислеха, че в Гърция "се е почнало" отдавна. Страната плаща тежка дан за недалновидни постъпки на управниците си, натрупали гигантски дълг.

Но нищо чудно всичко отпреди да се окаже детска играчка пред това, което може "да се почне" днес.

Все пак - поне на един първоначален етап, последиците от убедителната победа на крайно лявата партия "Сириза" за Европа ще бъдат повече политически, отколкото икономически.

Алексис Ципрас вероятно ще реши, че може да изпълни обещанията си - да отмени икономиите, както и да иска от ЕС, Международния валутен фронт и Европейската централна банка предоговаряне на дълга и условията на спасителния пакет. Но мечтите му едва ли ще се сбъднат в този вид. Просто Западът едва ли ще му позволи да направи това.

За голямо съжаление, обикновените хора винаги плащат за греховете на управниците. И Гърция не е изключение. Но как да обясниш "с думи прости", че пенсиите там бяха изкуствено надути почти до размерите на тези в Северна Европа? Или че бе изкуствено създадена огромната чиновническа армия, която при всички избори се превръща в такава от предани гласоподаватели?

Ципрас иска Гърция да остане в еврозоната. Но той иска и шестмесечна пауза в изпълнението на поетите задължения.

Гърция обаче има пари за най-спешните си нужди само за два месеца. През лятото  тя трябва да изплаща задължения в размер на 10 милиарда евро. Без свежи пари възможността за излизане от еврозоната става напълно реална. Говори се, че Германия вече е готова за този вариант.

Това със сигурност ще е катастрофа за Гърция. Защото при напускане на еврозоната  кредиторите ще спрат траншовете към нея. А откъде другаде страната може да вземе пари - това едва ли е ясно на някого.

Излизането от еврозоната ще подкопае сериозно доверието на чужите инвеститори. Сигурно е, че драхмата, ако бъде върната в обръщение, ще бъде твърде нестабилна валута.

Самото излизане на Гърция едва ли ще доведе до разпад на еврозоната. Прличината е, че икономиката на страната не е сред водещите нито в тази зона, нито в ЕС.

По-голямата опасност е политическа. Победата на "Сириза" и евентуалното формиране на нейно правителство ще доведат до надигане на популистки движения в други страни от ЕС.

Още през ноември близнакът на "Сириза" – лявото движение "Подемос" ("Можем") - има немалък шанс да спечели изборите в Испания. Лидерът му Пабло Иглесиас бе рамо до рамо с Алексис Ципрас на последните му митинги.

Но "Сириза" ще даде тласък и на крайната десница. Националният фронт във Франция също стана много популярен. Освен че последните терористични атаки в Париж автоматично му дадоха още 10 на сто от гласовете, НФ открито се изказва срещу статуквото в еврозоната. Пък и днес лидерката му Марин льо Пен бе сред първите, поздравили Алексис Ципрас за победата.

И тогава вече със сигурност "ще се почне". Защото евентуална такава верижна реакция от успехи вече със сигурност ще доведе до много по-големи проблеми. Испания и Франция не са Гърция, а са две от четирите водещи икономики в еврозоната.

Парадоксално България може да спечели от победата на "Сириза". Поне в известна степен.

Евентуални сътресения в южната ни съседка могат да накарат редица инвеститори да преместят бизнеса си от Гърция у нас. Пак заради нестабилността можем дори да очакваме и определен брой западни туристи да предпочетат за лятната си почивка България пред традиционната си досега гръцка дестинация.

Но пък не трябва да забравяме, че когато  къщата на съседа гори, пламъците могат да стигнат и твоята.