След шест годишна разправия между аптечния бос Веселин Марешки и Националната здравноосигурителна каса, институцията беше окочателно оправдана на втора инстанция. Върховният административен съд е отхвърлил като неоснователен иска му за възстановяване на загуби за над 10 млн. лв., слагайки край на всички претенции, съобщи пресцентърът на НЗОК.

Делото беше заведено още през 2008 г. от самия Марешки. В мотивите си той претендираше за отстъпките, които неговата верига от аптеки е предоставяла на здравната каса. По онова време здравноосигурителната институция се договаряше със собствениците на аптеки да отбиват по 8% от цената на продуктите в позитивния лекарствен списък и те подписваха споразумения, че приемат намалението. Такъв документ притежава и всяка от аптеките на варненския бизнесмен и точно това е основанието, на което ВАС прекратява делото в полза на здравната каса.

Повод за съдебното преследване става друго решение на ВАС, с което през 2009 г. са отменени указанията на НЗОК за договаряне на отстъпки с аптеките. Три години по-късно Комисията за защита на конкуренцията дори осъди касата за злоупотреба с монополно положение. И точно в края на петгодишния период, в който може да има претенции към нея по Закона за отговорност на държавата и общините към гражданите, Марешки решава да си върне парите, които доброволно е предоставял като отбивка на касата.

По делото са открити и други пропуски, които накланят везните в полза на осигурителната институция. На първо място магистратите не обръщат внимание, че искът за бърз процес срещу държавата, който по закон е индивидуален, е заведен от името на 74 дружества, обединени в едно юридическо лице "Варнафарма-М". На практика става дума за 44 собствени дружества на Марешки, които са я упълномощили, и 30 аптеки, които са прехвърлили бъдещите си вземания от касата чрез цесия на "Варнафарма". В резултат касата е осъдена на първа инстанция да заплати 10-те милиона.

На второ място, още след първото заседание съдът е допуснал изменение на иска и "Варнафарма-М" го увеличава на по-късен етап - нещо, което е недопустимо по Гражданско-процесуалния кодекс. Размерът на иска е нараснал до 10 млн. лв. не само заради претендираните отстъпки от аптеките и законовата лихва от 2008 г. досега, но и защото съдът е приел експертиза, в която на аптеките се плащат и надценките за търговец на едро, които са калкулирани в цената на медикаментите. Работата е там, че Марешки е собственик и на "Търговска лига - Национален аптечен център", един от четирите най-големи търговци на едро у нас. Съответно претендира и за отстъпките, което дружеството му е правило през доставките си за аптеките. Според ВАС обаче делото е заведено от търговци на дребно, а не от търговец на едро, и няма как неговата отстъпка да се търси от тях.

Най-големият парадокс всъщност е, че при наличието на напълно доброволни споразумения за предоставяне на въпросните отстъпки, делото изобщо не трябваше да съществува.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.