106 са язовирите, които са в предаварийно състояние, съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров. Това е много повече от първоначално обявените за потенциално опасни 78 язовира, подчерта той. Гуджеров съобщи, че на места в момента има високи нива на реките, но те не са критични и не изискват обявяването на червен код. 

„Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа сочат, че те трябва да се следят, особено притокът на р. Тунджа при Сазлийка. При р. Арда системата отчита, че водните нива са достигнали прага на повишено внимание. В Западнобеломорския район е важно да се наблюдава долното течение на р. Струма“, обяви зам.-министърът.

Очаква се повечето от реките да започнат да се оттичат към устията си или да останат на същите нива, успокои той и поясни, че кратковременни повишения са възможни в Черноморския басейн. Въпреки че има обявен жълт код за река Мочурица при село Воденичене и за река Тунджа при Ямбол и Елхово, все още никъде няма обявен червен код. Павел Гуджеров съобщи, че по ОП „Околна среда“ са предвидени средства за система за наблюдение на водите в реално време, което би позволило да се прогнозира какви защитни обеми трябва да бъдат осигурени в язовирите. За тази година е предвидено и изграждане на система за ранно предупреждение в горното поречие на река Тунджа.