Ако за депутати на ГЕРБ постъпи искане от главния прокурор за сваляне на имунитети, то такива няма да бъдат доброволно давани. Партията ще застане и зад народни представители от останалите парламентарни групи в същата хипотеза, защото "днеска е Делян, утре ще е някой друг, утре ще е Кирил". Това ще е така докато не минат измененията за контрол и по-лесно отстраняване на главния прокурор (което се очаква до края на седмицата), дори и до конституционните такива (което, ако се случи отнема поне три месеца).

Такава заявка даде днес зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в присъствието на колегата си депутат Делян Добрев, чийто имунитет бе поискан днес от Иван Гешев с мотива, че като министър на енергетиката в първия мандат на Бойко Борисов не е упражнил достатъчно контрол за строежа на АЕЦ "Белене", от което настъпили, според обвинението, щети за Националната електрическа компания в размер на 4,5 милиона евро.

Както Клуб Z писа, всъщост "новината" не е много нова - че срещу Делян Добрев се повдига обвинение във връзка с изграждането на Втора атомна бе съобщено през 2013 г. От съобщението на прокуратурата днес не стана ясно защо чак сега се иска неговият имуниитет, но на практика това е първият такъв откакто миналата седмица се създаде медийно очакване, че ще има много - не само от парламентарната група на ГЕРБ, но и на "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Повдигат се обвинения с цел политически натиск. Ние няма да подкрепим свалянето на имуниет от която и да е било парламентарна група в момент, в който се прави тежка реформа" - обяви другият зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

"Оттук нататък това, за всеки в ПГ, това трябва да е систематично действие. Защото днеска е Делян, утре ще е някой друг, утре ще е Кирил (Кирил Петков, съпредседател на ПП)", заяви и Дончев.

За него действията на прокуратурата били "опит съдебното мнозинство да се превърне в малцинство".

Самият Добрев на няколко пъти заяви:

"Прокуратурата е един репресивен орган и и тя е била такава в последните 10 години" (т.е. и в мандатите на ГЕРБ, б.р.).

И разказа:

"Още от кабинета "Орешарски" ни натискаха наред от опозицията - ей това същото дело ми образуваха. Това същото дело от 9 години е "на трупчета", вероятно, за да не ви разкажа ей тая история. Всяко лято като тръгна на почивка, ми се обаждат да дам показания. Най-накрая на 15 април 2022 г. излязоха с 20 страници постановление за прекратяване, с мотиви на 20 страници защо няма пестъпление. И сега го възобновяват, защото няма друго - да ме тормозят мен и мои колеги. И кога се сещат? Когато главният прокурор обяви, че ще ни тормози и че ние сме един "политически боклук"."

ПП-ДБ подкрепя

По информация на Клуб Z от ПП-ДБ ще подкрепят един такъв подход за недаване доброволно на имунитети. 

Според парламентарния правилник "разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител". Както стана ясно, такива съгласия не се очакват. В такъв случай искането на главния прокурор и приложените към него данни се разглеждат от Народното събрание, което се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпване на искането. Народният представител се изслушва от Народното събрание.

Тоест, парламентът трябва да гласува за падането или съотвено не на поискания имунитет. В случая ПП и ДБ имат мнозинство да запазят "своите".