Днешните гърци имат толкова общо с древна Елада, колкото днешните македонци с Александър Македонски. Това е един от изводите от провелите се в неделя парламентарни избори в южната ни съседка, които се печелят убедително от проповядващата популизъм партия "Сириза".

До ден днешен Гърция се изживява като "люлка на демокрацията" и продължава да печели политически дивиденти от това прозвище. Известно е например, че гърците са се освободили 50 години преди българите от османско владичество. Една от основните причини за това е, че като "люлка на демокрацията" Гърция се е радвала на далеч по-благосклонно отношение от страна на Запада. 

Демокрацията обаче се е родила в древна Елада, като неин флагман е Атина. Градът днес е столица на Гърция, а географските граници на страната горе-долу съвпадат с Елада. С това обаче приликите като че ли се изчерпват.

"Сириза" спечели парламентарния вот с посланието, че ще осигури на гърците безплатен обяд. Партията иска преразглеждане на съкращенията в обществения сектор и увеличаване на заплатите и пенсиите. Иска опрощаване на голяма част от гръцкия дълг, който е предимно към правителства от еврозоната. Олицетворение на тази политика е лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас.

Древните гърци са имали далеч по-високо ниво на обществено самосъзнание от настоящите. Те са знаели, че няма безплатен обяд и чрез механизмите на измислената от тях демокрация са съумявали да решат за какви приоритети да похарчат публичните си средства. Едно от най-добрите олицетворения на тази политика е Темистокъл, който е политически водач в Атина по време на гръко-персийсите войни.

Между 490 и 480 г. пр. Хр. Темистокъл успява да убеди атиняните да построят флот и пристанище в Пирея от приходите от сребърните мини в Лаврион, вместо да си ги разпределят помежду си. Този флот е основната причина за последвалата победа на гърците над персите при Саламин, решаваща за изхода на войната.

Ето какво пише по темата древногръцкият историк Плутарх:

Темистокъл пръв и единствен се осмелил да заяви пред Народното събрание, че атиняните не трябва да си разпределят приходите от сребърните рудници в Лаврион, както били свикнали, а да построят с тях триери за войната срещу остров Егина. Защото в момента тази война била в разгара си в Елада, а островитяните държали морето с многобройните си кораби. С този довод Темистокъл по-лесно убедил атиняните, а не размахвал заплахата от Дарий и персите, защото те били далеч и нямало съвсем сигурни опасения, че ще дойдат. Виж, използвайки гнева срещу егинците и съперничеството на гражданите с тях, той навреме ги накарал да се подготвят. Защото атиняните построили с тези пари 100 триери, с които воювали и срещу Ксеркс.

С голяма доза сигурност може да се твърди, че днес Темистокъл нямаше да има дори минимален шанс да спечели изборите в Гърция.