Електронни гривни или други модерни устройства за проследяване да пазят от бягство подсъдими, които имат забрана да напускат страната или друг вид мярка за неотклонение.

Това предлага в свое писмо до Министерството на правосъдието вътрешният министър Веселин Вучков. Новината съобщи "24 часа".

МВР-шефът е акцентирал върху пакет от мерки, които трябва да бъдат предприети след зачестилите случаи на изчезване на осъдени или оправдани, които обаче си чакат по-горните инстанции. Писмото му освен до колегата му Христо Иванов е адресирано и до вицепремиера Меглена Кунева и други институции, пише още "24 часа".

От МВР настояват за спешно обсъждане и решение, като целта е да се променят формата и контролът на остарелите мерки за неотклонение в Наказателно-процесуалния кодекс, които от години не успяват да задържат обвиняеми и подсъдими и те се измъкват, преди да бъдат вкарани в затвора, пишело в писмото, подписано от вътрешния министър.

“Ако знакови представители на организираната престъпност се възползват от слабостите на нормативната уредба, застинала в своето развитие от времената на тоталитарна система, и се отклонят от правосъдието, демонстрирайки арогантна безнаказаност, всички мерки за реформи в правосъдието остават на заден план”, пишат от ръководството на МВР.

Електронни гривни, които следят лица да не напускат определен периметър, успешно се прилагат от миналото лято спрямо осъдените на пробация например.