Бягствата на осъдени лица, благодарение на неефективния контрол над мерките за неотклонение, е една от критиките, които присъстват в редовния мониторингов доклад на Европейската комисия, който се очаква да бъде оповестен в сряда, научи Клуб Z от източници в Брюксел.

Към България веднъж вече имаше такава забележка, в доклада, който излезе след изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов, т.нар. Братя Галеви през 2012 г. Двамата трябваше да изтърпят присъдите си, след като ВКС ги потвърди, но оттогава са в неизвестност. Година по-късно избяга и т.нар. убиец от дискотека "Соло" - Илиян Тодоров. 

Сега Комисията е взела предвид последния случай - този с убийците на студента Стоян Балтов. Двама от осъдените -  Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, получиха по 18 години зад решетките. На 22 декември м.г. двамата трябваше да бъдат закарани в затвора, но се оказа, че са се изпарили и оттогава също като Галеви и Тодоров са в неизвестност.

Заради рецидива от Брюксел посочват, че вече веднъж са обърнали внимание на България на този проблем, но от това не е произтекло нищо.

Традиционно ЕК ни критикува и за недостатъчно ефективната борба с корупцията, в това число и по високите етажи на властта. Въпреки че у нас има достатъчно институции, които поне формално се занимават именно с борбата с корупцията, от ЕК настояват да се създаде ново ресорно звено.

Вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов вече лансираха подобни идеи - за нещо като нова специализирана прокуратура, която ще се занимава само с корупцията във властта, както и че ще се търси ноу хау от Румъния, която през последните години показа завидни резултати в тази сфера.

Критики към България ще има и по отношение на борбата с организираната престъпност.

Като цяло обче докладът бил оптимистичен. Хвали се идеята за съдебна реформа в контекста на критиките към Висшия съдебен съвет, за когото ЕК препоръчва въвеждане на нов модел.