Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова спечелилата изборите в Гърция "Сириза" да поддържа диалог със социалистическата партия на южната ни съседка ПАСОК. В профила си във фейсбук Станишев написа, че вотът на гръцкия народ трябва да бъде уважен, защото е протест срещу строгите ограничения, наложени  от консервативна Европа.

Ето какво написа Станишев:

Приятели,

След вчерашните демократично проведени избори в ‪#‎Гърция‬ бих искал да подчертая, че резултатите от тях трябва да бъдат уважени. Гръцкият народ страда много от кризата и вотът му представлява ясен и категоричен протест срещу Тройката и мерките за строги ограничения, наложени от консервативна ‪#‎Европа‬. Вотът е послание, което трябва да бъде чуто: трябва да бъде сложен край на строгите ограничения, от които Европа е завладяна. Това е ‪#‎промяна‬, за която‪#‎ПЕС‬, заедно с ПАСОК и другите партии членки, се бори от началото на кризата. Промяна, от която вече започваме да виждаме реални резултати и активно провеждани политики в цяла Европа, която инвестира все повече и повече за решаване на социалните проблеми и за справедлив растеж.

‪#‎ПАСОК‬ винаги е имала ясна и категорична позиция, че мястото на Гърция е в ЕС и в Еврозоната, и аз вярвам, че с присъствието си в Парламента остава ключов фактор, който ще насочва страната по прогресивния и европейски път. ПАСОК понесе историческата тежест да задържи страната на крака, да предпази гражданите и да предотврати фалита на Гърция насред неолиберална Европа. Тя не избяга от отговорностите си и беше готова да плати и необходимата политическа цена.

Правителството на ‪#‎СИРИЗА‬ трябва да разбере, че за да бъде успешно трябва да поддържа открит диалог с ПАСОК и другите прогресивни партии, ако иска да изгради силен национален консенсус. Гръцките граждани се произнесоха демократично и сега политиците трябва бързо да съставят правителство, което да потвърди ангажимента си към Европа. Време е всички социално-демократични сили да действат заедно за този принцип и да противодействат активно на продължаващото присъствие на крайно дясната „Златна зора“.