Висшият съдебен съвет възнамерява да създаде Медиен център за съдебната власт, да снима видеоклипове за повишаване на доверието у гражданите, да организира дни на отворените врати. Това са някои от целите на Проект за Комуникационна стратегия на съдебната власт 2014-2020.

Стратегията е сред дейностите по Проект "Укрепване на капацитета на ВСС за по-добро управление на комуникационните процеси и повече прозрачност в дейността на съдебната система", който бе представен днес. 

Целта е подобряване на цялостната работа в областта на комуникациите както на съдебната система, така и на ВСС, съобщава БГНЕС. Медийният център на съдебната власт освен информационен портал, ще има и образователна насоченост, както и ще осигурява "обратна връзка" към магистратите от страна на гражданите. Проектът се финансира от Оперативна програма "Административен капацитет" и е на стойност 488 088 лв.

Членът на ВСС Магдалена Лазарова представи и другите дейности по Проекта, сред които са обновяване на интернет-страницата на ВСС, организиране на Дни на отворените врата в петте апелативни съдебни района, заснемане и разпространение на видео-клипове, чиято цел е да повишат доверието на гражданите в съдебната власт.

Препоръки към Проекта за Комуникационна стратегия отправиха и Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите, както и Владислав Славов, председател на Съюза на юристите. Председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян изтъкна необходимостта от повишаване публичността в работата на магистратите