"Победата на "Сириза" ще има по-скоро символно значение и ефект на ободряване за унилите напоследък социалисти - както на Балканите, така и в Европа, които от доста време насам не са постигали нито една категорична победа, да не говорим от колко време не са предлагали истинска програмна и политическа алтернатива на статуквото", коментира във фейсбук политологът Огнян Минчев резултатите от изборите в Гърция. 

"Не мисля, че банковите или политическите среди в Европа ще се уплашат особено от категоричните претенции на Ципрас за редукция на дълга до 50 на сто или за отлагане на плащанията по него", смята Минчев.

"От друга страна гърците са практични хора и обикновено нямат нищо против да упражняват този талант, който най-добре им приляга - драматичното изкуство - в опит да си извоюват максимално благоприятни условия за живот на пределите на възможното. Но добрият актьор е наясно с границата между театъра и живота, а южните ни съседи знаят, че каквито и резерви да имат към Берлин или Брюксел, стандартът им на живот през последните десетилетия е пряко зависим от членството на Гърция в ЕС и едва ли биха рискували да разклатят лодката отвъд драматургичния сценарий", твърди политологът.

Според него "по-опасната възможност е евентуалният опит на новото ляво управление в Атина да заиграва геополитически с Москва в опит да демонстрира, че има алтернатива на "безсърдечната" политическа и финансова бюрокрация и европейска политика". "Но Москва нито ще осигури парите, необходими за удовлетворяване на щедрите левичарски обещания, нито може да предложи алтернатива на гръцкия европейски проект", добавя Минчев.

"За Ципрас има две основни възможности. Първо, да се развихри в ляв популизъм и да докара Гърция до драхмата, до хиперинфлацията и до бедността, спрямо която днешното положение на нещата би било само носталгичен спомен. Второ, да продължи с лявата реторика и с вдигнатата в "рот фронт" ръка в съчетание с предпазлива и адаптивна политика на споразумение и примирение с финансовите и политическите реалности, сред които трябва да управлява. Това би било пореден и тривиален ход на укротяване на поредния социалистически проект при сблъсъка му с реалността в процеса на управление. Коя от двете възможности ще избере Ципрас - сигурно няма да чакаме дълго, за да си отговорим на този въпрос", е прогнозата на анализатора.