Един от най-известните по света гръцки певци - Демис Русос, е починал в нощта срещу неделя в болницата "Хигея" в Атина, съобщи дъщеря му. За 45 години на сцената Русос продаде над 60 милиона албума, като песните му станаха популярни не само в родината му, а и в Германия, Франция, САЩ, Великобритания.

Все още не е известна причината за смъртта на Русос, който лежеше в частната болница от няколко седмици. Дъщеря му е запазила смъртта му в тайна, докато минат изборите в Гърция, които бяха вчера.

Артемиос Вентурис Русос, каквото всъщност е истинското име на певеца, прекарва детството си в Александрия, Египет, а едва като тийнейджър се премества в Гърция. Започва кариерата си още на 17 години в групата The Idols, а първият си световен пробив прави с песента Greek Sound на 22 г., която изпълнява като част от прогресив рокгрупата Aphrodite's Child, заедно с друг известен гръцки музикант - Евангелос Одисеас Папатанасиу, известен като Вангелис. Парчето става хит във Франция и Германия, следвано от "Rain and tears". Двамата свирят заедно до 1972 г., когато групата се разпада, но продължават да работят съвместно години наред, като през 80-те Вангелис композира и продуцира цели албуми за него.

Истинска световна известноiт Русос придобива именно след раздялата, през 1973 г., с парчето "Good bye my love, good bye", което достига върховете на класациите в Германия. След това следват множество соло албуми на английски език, записвани в сътрудничество с френски и гръцки творци. Стилът е поп, но със специфично гръцки елементи.

Русос при първия скок на кариерата си през 70-те г.

Русос паралелно прави версии на албумите си и на немски, а по-късно и на испански, френски, общо 7 езика, което допълнително допринася за известността на шлагерите му по цял свят. Връх на популярността си във Франция достига през 80-те, което води и до привързаността му към страната. В последните години от живота си той пътуваше между Гърция и Франция редовно.

През 1985 г. по време на полет от Атина към Рим, се оказва един от 153-мата пътници, отвлечени от ливанската терористична група "Хизбула". Русос прекарва рождения си ден в плен, но го пускат след 4 дни - докато повечето други пътници остават 17 дни на самолета. След преживяването хевецът коментира: "Държаха се добре. Дадоха ми торта, и ми дадоха китара, за да свиря. Бяха много учтиви с нас."

Коментарът се интерпретира свободно от пресата, някои заявяват, че Русос е правил серенади на терористите, а други - че направо е вербуван от "Хизбула".

Самият певец години по-късно признава, че е бил разстроен от обвиненията, в които нямало капка истина. Подчертава, че инцидентът е променил живота му и го е накарал да се върне към музиката в момент на колебание, защото е осъзнал, че така може да помага на другите.

Русос гостува последно на българските фенове през 2006 г., когато проведе концерт в зала 1 на НДК заедно с Лили Иванова.

Последния си албум записва през 2009 г., кръстен простичко "Демис". Последният му концерт е през 2012 г.