Американската агенция за защита на околната среда (EPA) въвежда ограничения за употребата на дълговерижни перфлуорирани химикали (PFCs), традиционно използвани при производството на незалепващи тигани с тефлоново покритие, пише в. "Гардиън".

В състава на покритието на незалепващите съдове влиза съединението перфлуороктанова киселина (PFOA). При експерименти с лабораторни животни, учени са открили, че PFOA води до поява на тумори на черния дроб, задстомашната жлеза и тестисите и намалена плодовитост. Дълговерижните PFCs имат способността да се натрупват в хората и дивата природа, се казва в изследването. Американската агенция за защита на околната среда е изпратила предписание до фирми, които произвеждат тефлонови съдове, в което препоръчва постепенно премахване на тези химикали до края на 2015 г. 

Домакинските съдове и друг път са били посочвани като причинители на заболявания, въпреки че в повечето случаи става въпрос за митове. През 70-те години на 20-ти век например алуминият е бил нарочен за причинител на Алцхаймер. От Американската асоциация за борба с Алцхаймер обаче са обявили, че схващането е погрешно и няма връзка между използването на метала и появата на болестта. Изследвания показват, че от съдове, направени от желязо и мед, могат да се отделят метални йони, които да влязат в храната и оттам в човешкия организъм. 

В последните няколко години тефлоновите съдове отстъпват място на тези с керамично покритие. Потребителите ги предпочитат защото също осигуряват незалепващо готвене, но в покритието им няма вредни химикали.