Григор Димитров започна с убедителна победа на "Ролан Гарос" - 6:0, 6:3, 6:2 над тръгналия от квалификациите Тимофей Скатов (Казахстан). Двубоят продължи по-малко от 3 часа.

Следващият съперник на Димитров е Емил Руусувуори, който надделя в 5-сетова битка над Грегоар Барер - 6:2, 6:7(7), 5:7, 6:1, 6:4.

Първият сет завърши само за 27 минути, като бившият №3 в ранглистата направи три пробива. Шестият гейм дори беше рекордно кратък, след като българинът не даде дори и точка.

Изненадващо, Димитров допусна пробив на старта на втората част, след като концентрацията му явно спадна и той направи непредизвикани грешки. Реагира бързо и върна брейка. Скатов беше притиснат от мощните удари на Григор, направи и двойна грешка, което изравни геймовете.

Хасковлията си взе спокойно следващото подаване и по сходен сцeнарий проби за 3:1. Скатов опита да изтегли противника си на мрежата и да пробва прехвърлящи удари, но не му се получи. След това ретурът на Димитров заработи и той реализира подаването си и за 4:1. Разменени сервиси до края осигуриха комфортно 6:3 и 2:0 сета.

Третата част вървеше с поделено надмощие до 2:2. Тогава най-добрият ни тенисист успя да вземе сервиса на казахстанеца от 0:40. Най-напред изравни на 40:40, използвайки грешки на съперника, а след това при дълго разиграване успя да стигна до обрат и затвърди пробива си.

Увереността на 29-ия в света му осигури нов пробив до 5:2. Роденият през 2001 г. Скатов опита да даде последна съпротива на Димитров в последния гейм на мача. Той отрази цели четири мач-пойнта, преди българинът да затвори срещата.

Около първата ни ракета има голяма новина - той е сменил фирмата за екипировка, вече не е Nike, а Lacoste. Американският гигант бе спонсор на Димитров повече от 15 години. Явно последният договор не е подновен. 

Така Григор се присъединява към асове като Новак Джокович и Даниил Медведев, които са "обличани" от Lacoste. Ноле приветства българския си приятел в Инстаграм с "добре дошъл в семейството", наричайки го "братко".

До събота, когато игра на финал в Женева, Гришо още носеше Nike. 

Медведев отпадна още на старта

Голямата изненада на деня поднесе намиращият се на 172-о място в ранглистата на АТР Тиаго Сейбот Вилд - той елиминира Даниил Медведев (Русия). Младият бразилец не се предаде в битка, продължила 4 часа и 15 минути и победи с 7:6(5), 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:3.

Това е най-голямата победа в кариерата на Тиаго Сейбот, който освен всичко дойде и от квалификациите. Макар и да не е сред големите специалисти на клей, руснакът бе считан за фаворит поне за полуфинал, след като грабна титлата на мастърса в Рим преди дни.

Четвъртият поставен и миналогодишен финалист Каспер Рууд се класира за втория кръг с победа с 6:4, 6:3, 6:2 над шведския квалификант Елиас Имер. 

Германецът Александър Зверев, който през миналата година се контузи тежко в Париж, ce завърна там с победа. Той се справи с южноафриканеца Лойд Харис със 7:6(6), 7:6(0), 6:1.