БРЮКСЕЛ - България е солидарна с европейската позиция против нарушенията на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и за бързо намаляване на напрежението там. 

Това декларира министър-председателят Пламен Орешарски на влизане в днешната извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, която ще обсъжда 11 милиарда евро европейска финансова помощ за Киев и евентуални санкции срещу Русия.

В срещата участва и служебният украински министър-председател Арсений Яценюк, който беше приет на най-високо ниво от лидерите на ЕС. Русия не признава новите власти на Украйна, които нейният парламент назначи, след като отне правомощията на бившия проруски президент Виктор Янукович. 

"Очаквам дискусия и една декларация от срещата, която да подкрепи териториалната цялост на Урайна и мерки в посока на деескалация на напрежението", каза Орешарски.

Той изрази оптимизъм, че държавните и правителствените ръководители лесно ще постигнат единна позиция.

"Ние неколкократно заявяваме, че подкрепяме териториалната цялост на Украйна, че не приемаме каквато и да е инвазия на нейна територия", заяви премиерът за становището на България. "В същото време новите украински власти са длъжни да работят по-корпоративно и ексклузивно, за да приобщят всички граждани на Украйна без значение на тяхната езикова принадлежност".

Орешарски вероятно имаше предвид "кооперативно" (в дух на сътрудничество – бел. авт.) и „инклузивно“  (включващо, което е обратно на "ексклузивно", т.е. изключващо – бел .авт.). И двете думи често се повтарят в европейските позиции от началото на кризата в Украйна.

"Както Русия трябва да се въздържа от каквато и да е намеса, така и новата власт трябва да покаже максимална корпоративност и да деескалира напрежението в страната", добави премиерът, вероятно имайки предвид „кооперативност“.
Той каза и че украинските власти вече осъзнават  като грешка отнемането на езиковите права на малцинствата в страната и „имат коригирана позиция" по въпроса.

Орешарски не каза ясно, дали България би подкрепила санкции спрямо Русия.