България ще организира детската Евровизия през 2015 г. Това се оказва и най-важната тема  пред БНТ за тази година по думите на генералната директорка на обществената телевизия Вяра Анкова.

"Най-важната тема, която стои пред БНТ, е именно организирането на детската Евровизия и се радвам, че получихме голяма подкрепа в това отношение. Затова към днешна дата мога да кажа, че България и националната телевизия ще бъдат домакин на този престижен форум”, поясни тя след среща при премиера Бойко Борисов.

По принцип възможността да организират събитието беше дадена на италианците, след като малкият Винченцо стана първи. Оттам обаче любезно отказаха.

Преди дни стана ясно, че държавната телевизия е получила покана от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU) да направи следващия песенен конкурс за деца в края на годината. Домакин трябваше да е Италия, но тамошната телевизия, която излъчва „Евровизия", се отказала, защото няма пари, а и липсва особен интерес в страната към събитието.

У нас напротив - голям интерес. След като Крисия и братята Хасан и Ибрахим се класираха втори на детския конкурс, те почти бяха обявени за национални герои, медиите им посветиха огромни материали, разкарваха ги последователно по първите институции на държавата, а в парламента депутатите им ръкопляскаха на крака и се редиха да се снимат с тях.

Тазгодишното издание ще бъде 13-то в историята на детската Евровизия. За първи път конкурсът се провежда през 2003 година в Копенхаген. Досега България е участвала четири пъти в песенната надпревара – през 2007 г. с Бон-Бон, през 2008 г. с Кръстияна Кръстева, през 2011 г. с Иван Иванов и миналата година с Крисия, Хасан и Ибрахим. Всяка от страните участнички плаща такса, за да прати представител на фестивала. Въпреки таксата събитието няма да е никак евтино за организиране.