Лидерът на "България без цензура" и евродепутат, който изпадна в немилост не само спрямо коалиционните си партньори, но бе бойкотиран от част от своите - Николай Бареков, от няколко дни бомбардира пощите на журналистите със съобщения срещу партия ЛИДЕР. Формацията доскоро си партнираше с Бареков и има свои представители в Народното събрание. Публична тайна е, че се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, макар и председателят й да се казва Кънчо Филипов, днес депутат. Сестрата на Красимира Ковачки е съпредседателка на ПГ на БДЦ (така беше преименувана парламентарната група на коалицията ББЦ ). 

Защо ви казваме това ли? Ами защото днес от пресцентъра на ББЦ пристигна още едно писмо. Този път то разказва за инициативата на евродепутата Бареков - да пребори енергийните монополи у нас, добро иначе дело. Ако обаче в писмото изрично не се споменаваше, че лидерът на ББЦ ще сезира ЕП конкретно за замърсителя ТЕЦ "Бобов дол". С кого се свързва този ТЕЦ? - Неофициално, разбира се, с Христо Ковачки.

"Евродепутатът и лидер на "България без цензура" поиска изнесено съвместно заседание в България на Комисията по петициите и на Комисията по енергетика към ЕП, на което с участието на българските власти да се разгледат сигналите за нарушаване правата на гражданите от топлофикациите и монопола в енергетиката, както и да се изиска отчет на направеното от българското правителство по тези проблеми. Това стана по време на разглеждане на пакет от петиции, внесени от български граждани срещу монопола на топлофикационните дружества и незаконната дейност, която те развиват под чадъра на висши чиновници и политици у нас", се посочва в прессъобщението.

По-нататък се говори за това как проблемът бил политически - няколко правителства подред са облагодетелствали монополистите, посочва Бареков.

"Като конкретен пример той даде издаденото от български власти екологично разрешително на попадналия в Топ 10 на ЕК на най-големите замърсители ТЕЦ "Бобов дол". Разрешителното е издадено в разрез с всякакви норми на европейското законодателство и при липсата на какъвто и да граждански контрол, алармира евродепутатът. До края на седмицата неговият сигнал за разрешителното на ТЕЦ-а ще бъде внесен в Комисията по екология", срещаме в текста конкретния пример.

За разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде сезирана Комисията по околна среда към ЕП, бе решено на заседанието, посочват в заключение от ББЦ.

Без съмнение проблемите с ЕРП-тата, топлофикационните дружества и изобщо монополите и политическите чадъри у нас са големи и последният пример дойде с последните внушителни сметки за ток.

Но в случая с Бареков се появява една питанка - разчиства ли той като евродепутат сметки с изоставилите го политически партньори.