Рязкото поскъпване на швейцарския франк от последните седмици създава проблеми и за българските потребители, защото обслужването на кредитите в швейцарска валута става по-трудно. Преди ден Пощенска банка предложи оферта на своите клиенти с кредити в тази валута да ги превалутират в левове или евро, за да бъдат максимално защитени от бъдещо поскъпване. При това банката щедро поема и разходите и нотариалните такси за учредяване на ипотека, както и за пазарна оценка на имота.

Каква е ситуацията? На 15 януари Швейцарската национална банка спря поддържането на курса на франка спрямо еврото и в първия ден той се изстреля нагоре с близо 30%. Лимитът от 1,20 франка за евро беше въведен в края на 2011 г., когато заради рецесията в еврозоната инвеститорите се насочиха към валутата, смятана за сигурно убежище. Но централната банка реши да сложи таван на поскъпването, за да спаси своя износ.

В момента франкът струва почти колкото еврото - 1,95 лв., а на 14 януари курсът му беше 1,62 лева. Поскъпването за последните 10 дни е с 21%.

Огромната маса от кредити в швейцарски франкове датира от средата на първото десетилетие на новия век, когато лихвите по тях бяха по-изгодни, отколкото тези по левове и евро. Но тогава франкът беше доста евтин в сравнение с днешните му стойности - около 1,20 лева. Въпреки, че БНБ не дава данни за размера на кредитите във франкове, според експерти той е доста малък - под 0,5% от общата маса на заемите, като най-голямото количество отпуснати кредити е при Пощенска банка. В УниКредит Булбанк и Банка Пиреос също има кредити във франкове. Смята се, че кредитополучателите са няколко хиляди души.

Според сайта за финансова информация moitepari.bg досега само Пощенска банка е предложила оферта за превалутиране на заемите. Има ли смисъл да се реализира тази операция, както и клиентите на други банки също да потърсят подобно решение?

Към настоящия момент нямаме еднозначен коментар, който да предложи цялостно решение на въпроса, казаха от портала пред Клуб Z. Какви са плюсовете и минусите на превалутиране?

Чрез превалутиране потребителите се защитават от ново поскъпване на швейцарския франк. Те могат да запазят и размера на вноските си преди скока на франка, но това ще е за сметка на удължаване на срока за погасяване на кредита. Трябва да се има предвид, че при превалутиране в левове или евро кредитът вече попада под разпоредбите на Закона за потребителския кредит, което означава, че лихвата му зависи от индексите SOFIBOR или EUROBOR плюс надбавка. В момента нивата са им исторически ниски, което означава, че в бъдеще време вероятно ще се повишат и това ще доведе до увеличение на лихвите, обясниха от портала.

Какви са перспективите за бъдещо развитие на курса на швейцарския франк? 

При всички случаи франкът няма да се върне скоро на нивата от преди 15 януари, защото ниският му курс беше поддържан изкуствено, смята Димо Димов, валутен дилър в инвестиционния посредник "Карол".

Франкът по-скоро ще остане скъп, отколкото да поевтинява, защото се използва от инвеститорите и като валута-убежище, обяснява Димов.

В момента курсът е около 1,01 франка за евро и според него двете валути ще намерят равновесни нива близо до паритет, в диапазона 1 франк - 1,05 франка за евро, прогнозира Димо Димов.

В крайна сметка всеки може да вземе решение сам. Вероятно няма да има ново шоково поскъпване на франка, но обслужването на 20% по-скъп кредит не е никак лесно. В България едва ли ще се повтори случаят като в Унгария, когато правителството задължи банките да обърнат заемите в швейцарски франкове във форинти по нисък курс, след като поевтиняването на местната валута ги направи невъзможни за обслужване. Но там заемите във франкове бяха над една трета от всички, докато тук размерът е доста по-малък.

При всички случаи е добре клиентите да се поинтересуват от условията, които им предлагат банките, защото те могат да превалутират заемите си при по-изгоден курс на франка от пазарния. И след това да влязат в лоното на максимата, че кредити трябва да се теглят само във валутата, в която са основната част от доходите ни.