Депутати от БСП внесоха днес проект на решение, с което Народното събрание да се произнесе за поискания имунитет на Бойко Борисов. Заявка, че левицата ще внесе проекта направи малко по-рано през деня лидерката на партията Корнелия Нинова. Мотивът: главният прокурор поиска имунитета на лидера на ГЕРБ заради т.нар. Барселонагейт, но след като Борисов отказа доброволно да го даде, трябва пленарната зала да реши. Междувременно Гешев внесе стотици страници материали по искането.

"След като те нищо не правят, след като той сам няма доблестта да си го даде, председателят на парламента и другите тупат топката, ние поемаме инициативата", посочи Нинова в кулоарите на парламента. И допълни: "Целта е да се изпълни законът. Петдневният срок изтече и никой нищо не прави. Целта е да дадем възможност на г-н Борисов да докаже думите си, че е невинен по тези дела. Няма да стане, ако не си свали имунитета и няма прозрачен и честен процес."

В левицата гледали "отрицателно" на идеите специални комисии в парламента да гледат всеки искан имунитет, който не е добвоволно даден, преди да се произнесе мнозинството. "Тази комисия да тупа топката шест месеца докато изпере Борисов, цитирам", посочи Нинова, визирайки разпространените записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната", на който се обсъжда имунитетът на Борисов. Става въпрос за лансираната от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов идея да се вземе пример от практиката на Европейския парламент, където комисия заседава (но не шест, а два месеца визира Иванов) преди да се пристъпи към решение за падане или запазване на защитата на съответния евродепутат.

Тази идея идва в контекста на активиралия се Иван Гешев след поисканата му от ГЕРБ и ПП-ДБ оставка - срещу депутати от двете формации, в т.ч. лидерите Борисов и Кирил Петков. И то след като дълго време прокуратурата не можеше да преведе от испански език един документ по "Барселонагейт".

"Сигурно е защитна теза от тяхна страна", смята Нинова по отношение на твърденията на ГЕРБ, ПП-ДБ, че става въпрос за натиск от страна на Гешев с искането на имунитети. - "Гешев търпи много упреци през годините, същият главен прокурор през тези години ги пазеше тези хора", допълни тя.

Според парламентарния правилник, ако депутат не е дал доброволно имунитета си, искането на главния прокурор и приложените към него данни се разглеждат от Народното събрание, което се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпване на искането. При поискване и явяване народният представител се изслушва от Народното събрание.

В случая искането за Борисов беше внесено на 2 юни. Видимо е упоменато "не по-рано от 5 дни", а не "не по-късно", така че думите на Нинова "петдневният срок изтече" на практика са неправилни, краен срок няма. Отделно, парламентарната практика от края на 90-те години насам е създаването на анкетна комисия, която се занимава с искане за сваляне на имунитет, който не е доброволно даден от депутата. Днес лидерката на БСП призна за тази практика, в левицата се били запознали с нея, но: 

"Тези комисии са създавани със срок между три и седем дни", посочи тя.

По думите ѝ макар внесените от Гешев документи по "Барселонагейт" (около 600 страници по депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев) не са с гриф секретно, народните представители нямали достъп до тях. Наложило се от БСП да искат от председателя Росен Желязков разрешение, за да се запознаят с документите. Оказало се, че само Нинова и Георги Свиленски, подписали искането до Желязков, имали разрешение да ги четат. Останалите не.

"Това е супер странна, ненормална и нетрадиционна процедура", обобщи Нинова.