СИМОНА РУСЕВА

Двама камикадзета взривиха кола бомба край луксозния хотел “Коринтия” в либийската столица Триполи. Веднага след това петима въоръжени маскирани джихадисти с каски и бронежилетки нахлуха в сградата, предадоха световните агенции.
Терористичната организация “Ислямска държава” пое отговорността за нападението, извършено от нейн либийски клон.
При щурма на хотела нападателите са убили петима чужденци и трима мъже от охраната, твърдят очевидци. Тежко ранени са и двама филипинци, които работели в хотела.

Спецчасти с бронирана техника отцепиха района около хотела.


В сградата се намирали много гости, които терористите държали като заложници. Част от персонала и чужденци, сред които европейци и турски граждани, чули взрива от колата бомба, са успели да избягат през аварийни изходи.

Либийските сили за сигурност са обградили хотела, води се престрелка. “Джихадистите са в капан”, цитиран е говорител на полицията. Нападението е отмъщение на “Ислямска държава” за смъртта на радикалния ислямист Абу Анас ал Либи, написа в Туитър представител на терористичната организация. Той се смяташе за организатор на атентатите срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г. Тогава загинаха над 200 души. 

Години по-късно Ал Либи беше задържан. Следствието срещу него приключи  и през идния месец той трябваше да застане на съд в Ню Йорк. В началото на годината обаче обвиняемият почина от рак на черния дроб.

Хотел “Коринтия” в Триполи, където терористите продължават да държат заложници, се смята за един най-строго охраняваните обекти в либийската столица. Там отсядат предимно дипломати и журналисти, провеждат се и преговори