Спечелването от "Манчестър Сити" на Шампионската лига с победата над "Интер" (Милано) на финала снощи в Истанбул (1:0) е предначертано от съдбата, заяви мениджърът на отбора Пеп Гуардиола на пресконференция на ст. "Ататюрк".

52-годишният испанец оформи втория си требъл в треньорската кариера, след като сънародникът му Родри вкара единствения гол в 68-ата минута. През 2009 г. той направи това първо с "Барселона" - титла и Кралска купа на Испания заедно с ШЛ. А сега и със "Сити", след като грабна в един сезон трона на Висшата лига и трофея на Футболната асоциация.

И е първият треньор с такова постижение, както и шестият, спечелил Шампионската лига с втори отбор. Има вече три триумфа в турнира, а пред него е само Карло Анчелоти с четири.

Гуардиола разкри, че сутринта преди мача е получил sms от сър Алекс Фъргюсън, първият наставник, постигнал требъл - през 1999 г. с "Манчестър Юнайтед".

"За мен е чест да се наредя до сър Алекс Фъргюсън, рече каталунецът. - Получих съобщение от него тази сутрин (вчера, бел. ред.). Докосна ме, беше много мило."

На въпрос как се чувства, той отговори така:

"Уморен. Спокоен. Доволен. Успехът дойде толкова трудно.“

Той отдаде заслуженото на съперника си, който затрудни "Манчестър Сити" и на моменти го надиграваше.

"Интер" е наистина добър. Бъдете търпеливи, казах на полувремето на отбора. Трябва да предизвикате късмета. Този мач е хвърляне на монета. Но триумфът беше предначертан от звездите.

Принадлежи ни. Не бяхме на най-доброто си ниво. След Световното първенство отборът направи крачка напред, но това не беше най-доброто ни представяне", рече Гуардиола.

"Сити" ще се бори за четвърта поредна титла във Висшата лига през следващия сезон и ще бъде един от фаворитите отново да спечели Шампионската лига, след като сложи край на дългото си чакане, увери Гуардиола, но побърза да добави, сега иска почивка, а през август той и тимът му "ще започнат от нулата".

И се обърна към ФИФА и УЕФА, чиито шефове бяха на стадиона:

"Нямам сили да мисля за следващия сезон, това е невъзможно. Нуждаем се от почивка, сезонът беше твърде дълъг. Нашите играчи сега имат мачове за националните отбори. УЕФА и ФИФА, помислете за това. Висшата лига завърши преди две или три седмици, сега футболистите трябва да играят отново. Това е твърде много. Ще започнем от нулата следващия сезон."

Първият европейски шампионски трофей за "Манчестър Сити" бе вдигнат първо от капитана Илкай Гюндоган, който е германски национал с турски корени. Седмица по-рано той вкара два гола във вратата на "Манчестър Юнайтед", поднасяйки на тима си Купата на Футболната асоциация.

"Това е специална победа за мен тук. Семейството ми е от Турция, моите родители, баби и дядовци живеят в Турция. Всяка година идвам тук. Вероятно ми е писано да спечелят точно в Турция“, цитира думи на Гюндоган официалният сайт на УЕФА.

Симоне Индзаги: Изиграхме страхотен мач, заслужавахме друг резултат

Старши треньорът на "Интер" Симоне Индзаги беше доста емоционален през целия мач. Тимът му, като никой друг в турнира в изминалия сезон, затрудни до краен предел "Манчестър Сити".

"Изиграхме страхотен мач и трябва да се гордеем с това. Прегърнах моите играчи един по един, тъй като те бяха невероятни, точно като нашите фенове и заслужаваха различен резултат, коментира Индзаги пред Sport Mediaset, цитаран от БТА.

- Последните 25 минути доминирахме, но усещането беше, че топката не искаше да влезе в мрежата. Случва се, за съжаление се случи във финала на Шампионската лига. Ударихме греда, имаше изчистване от голлинията, удар, който попадна в съотборник."

Индзаги спечели този сезон с "нерадзурите" Купата и Суперкупата на Италия. В Серия А завърши трети.

"С този дух, организация и решителност мисля, че ще се върнем тук отново в бъдеще. Във вечер като тази не мога да отделя играчи, които са играли под нивото. Вчера казах, че няма да сменя играчите си с никой друг и тази вечер светът видя защо", добави той.

Индзаги има договор с "Интер" до юни 2024 г., но се очаква да подпише нов договор през лятото.

"Сега ни трябват няколко дни. Ние сме в синхрон с клуба, така че ще се срещнем и ще планираме бъдещето. Нямаше много време за разговори този сезон, но съм толкова горд с тези момчета и феновете. Заслужавахме повече, но сваляме шапките си пред "Манчестър Сити", знаем колко много са работили, за да стигнат до този момент", завърши Симоне Индзаги.

Сред най-разочарованите след финала бе Лаутаро Мартинес, който имаше добра ситуация при 0:0, но не успя да преодолее вратаря Едерсон от малък ъгъл, а трябваше да потърси пас към съотборник. Той не сдържаше сълзите си.

"Стигнахме до финала на Шампионската лига след трудна група. След това отстранихме "Порто", "Бенфика" и "Милан", а днес се борихме достойно срещу "Манчестър Сити", най-силният отбор. Заслужавахме повече“, промълви аржентинецът.