"Ако се наведем сега, повече няма да можем да се изправим."

Така започва дълго обръщение на главния прокурор Иван Гешев, разпространено от БГНЕС.

Ден преди продължаване на дебатите във Висшия съдебен съвет за предсрочното му освобождаване, Гешев призовава да няма вмешателство в съдебната система, твърди, че се погазват Конституцията и законите, и предупреждава "моите колеги от ВСС":

"Тези опити не са насочени само и единствено към отстраняването на главния прокурор, независимо кой е той. Това е само първата стъпка."

Според обвинител №1 "тяхната цел" е много по-дълбока, "опасна и ретроградна". 

"Силите на мрака", както аз ги наричам, имат за своя основна цел - чрез финансовите и икономически ресурси, които откраднаха в годините на прехода, и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение, да ни разколебават в демократичния избор, който направихме, или ако е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО."

Важно е да се отбележи, че миналата година щатски конгресмен обяви Гешев за "заплаха за ЕС и НАТО". Главният прокурор пък обяви, че има информация Руската федерация да стои зад предполагаемия атентат срещу него. В същото време сред протестиращите в негова защита са известни русофили.

"Мафията днес - очевидно и за мое огромно съжаление - разполага и с политически, и с медийни ресурси, чрез които определя дневния ред и налага своите престъпни и зловещи намерения. Разчита на късата обществена памет и най-вече на изкушенията, пред които мнозина не могат да устоят", казва още главният прокурор.

И завършва с многословни разсъждения за Фауст, Мефистофел и как "те" искат да овладеят политическия, икономическия, медийния и социалния живот в държавата.

"Но аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му", допълва Гешев.