Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Йордан Иванов коментира във фейсбук изявленията на Тома Биков (ГЕРБ). Биков обяви, че неговата партия носи отговорност само за МВнР, където титуляр е Мария Габриел.

Иванов обаче изтъква, че отгворността е споделена, че правителството е гласувано от двете партии и "два непоискани, но натресени, за да цапат гласа от ДПС". Той допълва, че повечето министри са по-скоро експерти и всеки един от тях е съгласуван с Габриел, която е и ротационен премиер.

Ето какво написа Иванов:

"Слушам как Тома Биков лее в ефир тезата, че от ГЕРБ носели отговорност само за външната политика, защото само този министър бил техен. Ние видимо сме чели различни учебници по политически науки с г-н Биков.

Кабинетът с премиер Николай Денков е избран с гласовете на народните представители от ПП-ДБ и ГЕРБ. Плюс два непоискани, но натресени за да цапат гласа от ДПС. В този смисъл ГЕРБ носи солидарно отговорност за реализирането на целите на това правителство - Шенген, Еврозона, конституционна реформа на правосъдната система.

Отвъд това кабинетът "Денков" до голяма степен е експертен, почти всички лица в него не са знакови политически фигури, а напротив - доказани в своята област специалисти. Първоначалният състав на кабинета "Денков" беше съществено променен след разговори с ГЕРБ. Появиха се нови лица за министри, част от които непознати за обществеността. И сега от ГЕРБ, докато правят "алтернативни" мнозинства в зала с "Възраждане", ИТН и ДПС (без това да е неочаквано за нас), се правят на ударени, че имали само един министър и това била Мария Габриел.

Не би било съвсем възпитано да кажа, че г-н Биков лъже, но ще кажа, че г-н Биков не казва истината. А тя е, че настоящият състав на Министерския съвет - име по име - е съгласуван именно с Мария Габриел.

Затова, колеги от ГЕРБ, може да ви се иска да не сте отговорни за редица сектори, но не е далеч моментът, когато те ще трябва да бъдат назовани. Защото така е честно спрямо българските граждани. Не може все да "заобикаляте истината" и да излизате чисти от различни пакости".