Въпреки уверенията на правителството, че с оградата по границата с Турция няма да се възпрепятства правото на бежанците да търсят закрила у нас, днес "Гранична полиция" не допусна група жени и дете от Сирия да влязат на българска територия. Въпреки че са опитали да минат през ГКПП-то, но са останали на турското.

Това разказаха за Клуб Z активисти, защитаващи правата на търсещите закрила у нас. Те са получили сигнал от българка, която придружава бежанките.

Групата, състояща се от шест момичета на 18-20 години, дете на 9 години и възрастна жена, стои на ГКПП "Капъкуле" и чака българските гранични полицаи да ги вземат. Или поне така са били уверени от турските власти. Граничарите от "Капитан Андреево" обаче отказали с мотива, че не могат да влизат на чужда територия.

Бежанците носят в себе си легални документи. 

Носят със себе си и част от стенограма от едно от заседанията на Министерския съвет, преведена на турски език и легализирана. На него премиерът Бойко Борисов обяснява, че идеята на т. нар. временно преградно съоръжение по границата е да насочва търсещите закрила към граничните пунктове, а не да минават нелегално през зелената граница.

България е задължена по международни спогодби да им окаже съдействие.

Мистерията обаче идва от това, че жените все още са на територията на Турция. От началото на бежанската криза няма нито един случай, в който турците да не са пропускали с охота групи към България, стига документите им да са в ред. Напротив - за миналата година е оказано съдействие на 300 души, които са се явили по този начин на българското ГКПП.

От "Гранична полиция" официално отговориха на Клуб Z, че нито има процедура, нито се връзва с каквито и да е международни норми наши служители да влизат на чужда територия да прибират хора. От МВР подчертаха, че на нашата граница или дори на т. нар. "ничия земя" в момента такава група няма. 

Когато дойдат до нас и заяват, че искат статут на бежанци, те биват регистрирани и се предават на Държавната агенция за бежанците, поясниха още от вътрешното ведомство. Дори да нямат документи, това не е пречка - тогава първо минават през разпределителния център в Елхово. 

Така реално изпадаме в Параграф 22. Нито бихме отказали защита, нито можем, ако търсещите закрила не се намират физически на българска територия.

Иначе плановете са да се изградят поне още 80 км възпираща бежанския поток ограда по границата. За целта парламентът одобри и специални промени в закона за обществените поръчки, за да може това да стане бързо, без търгове, чрез пряко договаряне със строителите.