СИМОНА РУСЕВА 

“Адът беше тук, в “Аушвиц”, където беше и краят на цивилизацията. Човекът беше сведен до един татуиран номер. Вие минахте през преизподнята, поклон и уважение към освободителите”, изрече полският президент Бронислав Коморовски, обръщайки се към останалите 300 живи концлагеристи от “Аушвиц”.

Той откри днес възпоменателното тържество по повод 70-годишнината от освобождението на най-големия нациски концлагер от Червената армия.

“Ако това прокълнато място бъде забравено, това би било равнозначно на ново убийство”, предупреди Коморовски.

На церемонията присъстваха държавни, правителствени ръководители и короновани особи от 40 страни. България беше представена от президента Росен Плевнелиев. На него бе отредено място на първия ред до френския му колега Франсоа Оланд. В съседство седяха германският президент Йоахим Гаук и украинският държавен глава Петро Порошенко.

Руският президент Владимир Путин не дойде в “Аушвиц”. Не бил поканен изрично като почетен гост. Такава покана не получи никой чужд представител, но всеки, пожелал да присъства на събитието, беше добре дошъл.

Путин отбеляза освобождаването на концлагера Аушвиц в еврейския музей в Москва. Снимка БГНЕС

На 27 януари 1945 г. войници от Съветската армия освобождават “Аушвиц”. Тогава в лагера на смъртта се намират едва 7500 изтощени и болни хора. Те са били изоставени от есесовците, подгонили останалите 60 000 на смъртен поход към други лагери на Запад. Повечето са измрели от глад и изтощение.

“Аушвиц” е бил най-големият немски концентрационен лагер. Там са били избити 1,1 милиона души.

Общо в лагерите на смъртта са били ликвидирани или са умрели от болести и изтощение 11 милиона души, 6 милиона от които евреи, припомни днес полският президент Коморовски.

От името на оцелели и мъртви говориха трима бивши концлагеристи от “Аушвиц” - Халина Биренбаум (85 г.), Казимеж Олбин (93 г.) и Роман Кент (94 г.).

“Една минута в “Аушвиц” се равняваше на един ден, един ден – на година, една година – на цяла вечност. Всеки ден беше среща със смъртта и все пак някои надживяха злото. Забравим ли “Аушвиц, ще бъде погребана човешката съвест. Но не е достатъчно да помним, трябват дела, за да не се повтаря никога повече такава трагедия”, изрече Кент.

Същевременно той пропомни, че не всички германци са били нацисти, но само малцина са имали кураж да се противопоставят на режима на Хитлер.

“Преживелите “Аушвиц” и новите поколения имаме една цел: не искаме нашето минало да е бъдещето на децата ни”, изрече Роман Кент като предупреждение никога да не се повтарят зверствата на едно отминало време.

Ако зависело от него, наред с десетте Божи заповеди той би наложил 11-а: “Никога не бъдете безучастен наблюдател, когато се върши зло!”

След това беше показан документален филм за машината за убиване “Аушвиц” на режисьора Стивън Спилбърг, който присъстваше на възпоменателната церемония. Той е снимал лентата по свидетелства на очевидци. След края на прожекцията мнозина от оцелелите го прегърнаха.

На трибуната застана Роналд Лаудър. Той се е спасил с бягство от родната Унгария в САЩ.

“Ако не бях избягал, щях да съм един от хилядите унгарски евреи, поели към лагерите на смъртта”, каза Лаудър и уточни, че той е пристигнал в “Аушвиц”, за да отправи едно послание към света: “Не убивайте в името на Бог!”

Той припомни трагедията в Париж, когато на 9 януари т. г. терорист ислямист изби евреи в магазин за храни кошер, крещейки “Аллах е велик”.

Церемонията приключи с кратък концерт и полагане на цветя в памет на загиналите.

 

От “Аушвиц” днес бе отправено послание към света: “Помнете миналото, за да не се допусне то да се повтори в съвременен вариант!”