Украйна съобщи днес за нови освободени от руските окупационни войски територии. Те са на изток, в Донецка област, край градовете Бахмут и Торецк и на юг - край азовското пристанище Бердянск. Данните за последните развития в контранастъплението, извършвано с доставени от западните партньори оръжия, изнесоха пред медиите говорителят на украинския Генерален щаб Андрей Ковальов и заместник-министърката на отбраната Анна Маляр.

Руският президент Владимир Путин днес лично се включи в отричането на украинския напредък, като каза, че жертвите на Киев са 10 пъти над руските и за пореден път обвини Украйна, че тя е взривила стената на днепърския язовир "Нова Каховка", предизвиквайки катастрофални наводнения и други екологични последствия.

Поради ожесточената съпротива на руските войски и укрепените им позиции напредъкът на украинските сили се измерва по-често в стотици метри отколкото в километри, отбелязват наблюдатели.

Така например в посока към Бердянск, който също е в Донецка област, те са освободили няколко села придвижвайки се напред между 500 и 1000 метра в различните участъци, каза Ковальов.

Северно от Бахмут, в района на Берховското водохранилище те са напреднали с 250 метра, а край Торецк, който е на юг от Бахмут - с 200 метра.

Късно вчера Маляр докладва, че за изминалата седмица украинските войски са напреднали с общо 6,5 километра в Донецка област, освобождавайки седем населени места.

Руското министерство на отбраната заяви днес, че руските сили са отблъснали украински атаки близо до селата Макаровка, Ровнопол и Пречистовка в южната част на Донецка област, съобщи руската държавна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Във всекидневната си сводка руското министерство на отбраната съобщи също, че Украйна продължава да предприема атаки в южната част на Донецка област и в района на Бахмут.

Разказът на Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че широкомащабната контраофанзива на Украйна не е била успешна в нито една област, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинските човешки жертви са 10 пъти по-големи от тези на Русия, добави руският президент по време на телевизионна среща с руски военни кореспонденти и военни блогъри. Украинската контраофанзива започна на 4 юни, каза още Путин.

По думите му Украйна е загубила над 160 от танковете си и 25-30% от машините, доставени от чужбина, докато Русия е изгубила 54 танка.

Путин заяви, че Украйна умишлено е ударила язовир "Каховка" с доставени от САЩ ракети "Хаймарс". Според него това е попречило на украинската контраофанзива.

Целите на така наречената от Кремъл "специална военна операция" могат да еволюират в зависимост от ситуацията, но основният им характер няма да се промени, добави Путин.

Ройтерс няма още потвърждение за тези твърдения на Путин.