Съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески е бил пребит от непознат в град Струга.

Мъжът разказа, че бил съборен на земята и ритан. Получил е удари с ръце. Кадриески обясни, че по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите "мръсен българин".

Кадриески е гражданин на Република Северна Македония. Той няма български паспорт, но декларира, че е с българско самосъзнание.

В МВнР постъпи информация за извършено днес нападение срещу председателя на сдружение местни българи в Северна Македония - "Шемето" от гр. Струга, съобщиха от министерството. По предварителни данни на пострадалия е оказана медицинска помощ и той е настанен в местно болнично заведение.

Служител на Генералното консулство в Битоля е изпратен и вече се намира в град Струга.

Към момента се изясняват фактите около случая и дали той е в резултат на престъпление от омраза.

"Остро изказваме своето възмущение и осъждаме този акт на непровокирано насилие срещу наш сънародник".

Това се казва в позиция на ГЕРБ. От партията заявяват, че ако се потвърди информацията, че побоят е бил придружен с думите "мръсен българин", то случилото е ще представлява опасен рецидив. От ГЕРБ ще настояват за щателно разследване по всички международни канали.

От ВМРО отново заявиха, че искат замразяване на преговорите с Република Северна Македония. Тези преговори обаче реално не са почнали. Ще започнат, когато Скопие впише българите като държавотворен народ в Конституцията си.

Преди месеци жертва на подобно нападение бе и секретарят на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков.