ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все още си нямат доверие, призна председателят на парламентарната правна комисия Стою Стоев в ефира на бТВ.

"Всеки ден се потвърждава тезата, че трябва да си говорим, нямаме си доверие, не знаем какво се случва по всяка една тема. Но все пак ние решаваме дали ще управляваме по този начин, тъй като можем да се дръпнем по всяко едно време от управлението", заяви той.

И даде пример - при разглежданите в комисия на промени за КПКОНПИ, ПП-ДБ са подкрепили проекта на ГЕРБ, но ГЕРБ не са подкрепили техния.

Стоев бе критичен и към промените в Закона за съдебната власт за отделяне на следствието от прокуратурата, на които президентът наложи вето късно снощи, като призна, че това не го изненадва. И отбеляза, че в зала са направени нарушения при приемането на закона, но подчерта, че в комисия е спазен правилникът.

"Не трябва така да се правят промени, а трябва да се гледа за в бъдеще каква е цялата концепция за развитие на конституционните промени. Практиката на Народното събрание да нарушава законовите и конституционните процедури са вредни. Това е една сигнална лампа как да процедираме оттук нататък", добави той.

Стоев призна, че не знае кога и дали главният прокурор Иван Гешев все пак ще се яви в ресорната правна комисия. По темата с временната комисия за разглеждане на депутатските имунитети, той подчерта:

"Такава винаги е била практиката в български парламент. Нашата институция познава практиката депутат да даде своя имунитет. Но има случаи да не свалят своя имунитет. Във всеки един случай са се създавали такива временни комисии. Никога не са се взимали такива решения без комисия."