Един от адвокатите на Доналд Тръмп, Кристофър Кисе, предложил през есента на 2022 г. да се опита да уреди споразумение с министерството на правосъдието, чрез което да се избегне повдигането на обвинения срещу бившия президент по казуса със секретните документи в Мар-а-Лаго, предаде "Вашингтон пост". Кисе се надявал, по собствените му думи, да "понижи температурата", и обещал да подходи професионално. Той предполагал, че министъра на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд не иска да стартира разследване срещу бивш държавен глава. 

Тръмп обаче решил да се вслуша в съветите на други адвокати, които настоявали да заеме по-войнствен подход. Така Кисе никога не се свързал с прокурорите, казаха пред "Вашингтон пост" трима запознати източници. Месеци по-късно министерството на правосъдието назначи специалния прокурор Джак Смит, който разследва Тръмп както за ролята му при щурмуването на Капитолия от 6 януари 2021 г., така и за отмъкването на секретните държавни материали.

Кисе, адвокат от Флорида, който в миналото е представлявал и други видни републиканци, получил предварително 3 милиона долара, за да се присъедини към екипа на Тръмп през 2022 г. Той отказал коментар пред "Вашингтон пост".

Инициативата на Кисе от миналата есен е само един от многото случаи, в които адвокати и съветници са се опитвали да убедят Тръмп да си сътрудничи с министерството на правосъдието, за да избегне случилото се в петък - тогава срещу бизнесмена бяха повдигнати 37 обвинения за предполагаемо съхраняване и укриване на секретни документи в Мар-а-Лаго. Седем съветници на Тръмп, запознати с разследването, обясниха в интервюта, че той ги е подвел, като им е казал, че в кутиите с топ секретни документи има само изрезки от вестници и дрехи. Той многократно отказвал да върне документите, дори когато някои от най-дългогодишните му и лоялни служили го предупредили какво го очаква. Някои дори специално отлетели до Мар-а-Лаго, за да го вразумят, припомня "Вашингтон пост".

77-годишният Тръмп сега е изправен пред най-опасния от правна гледна точка момент в живота си. Ако бъде признат за виновен, той може да получи десетки години затвор. Във вторник пред съда Тръмп обяви, че е невинен и обеща да се бори докрай.

"Президентът Тръмп действа в пълно съответствие със Закона за президентските архиви, който е единственият закон, приложим за президентите и техните архиви", каза в изявление говорителят на предизборната му кампания Стивън Ченг. "В хода на преговорите за връщането на документите президентът Тръмп каза на водещия служител на министерството на правосъдието "ако има нещо, за което се нуждаете от нас, просто ни уведомете". За съжаление, въоръженото министерство на правосъдието отхвърли това предложение за сътрудничество и проведе ненужно и противоконституционно щурмуване на дома на президента, за да нанесе максимални политически щети на водещ кандидат-президент".