НАТО няма да обсъжда на предстоящата си среща във Вилнюс покана към Украйна за членство, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той говорѝ след края на двудневната среща на министрите на отбраната от страните членки на пакта в Брюксел. Тя е последната среща преди събирането на лидерите на 11 и 12 юли.

Така Столтенберг разсея спекулациите, че сега може да бъде разглеждана покана към Киев. Повечето съюзници са на мнение, че присъединяването може да се случи едва след края на войната.

Отношенията между алианса и Киев ще преминат на по-високо равнище и ще станат равнопоставени със създаването на Комитет „НАТО-Украйна“. Очаква се първото му заседание да се състои във Вилнюс с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

Министрите на отбраната не успяха да постигнат съгласие по новите регионални планове за отговор на руските действия, предаде Ройтерс. Американски дипломат обвини за това Турция.

Столтенберг се ограничи да каже, че плановете са били прегледани и че съюзниците са се доближили до споразумение.

Дипломатът твърди пред Ройтерс, че Турция блокирала формулировката на географските локации, включително тези, които се отнасят до Кипър. Има обаче шанс решение да бъде намерено преди Вилнюс – и според източника, и според Столтенберг.

Регионалните планове всъщност са хиляди страници с тайни военни планове, които подробно обясняват как НАТО ще отговори на евентуална руска атака.

Изготвянето на документите означава сериозна промяна, отбелязва Ройтерс. В НАТО не са смятали за необходими такива мащабни планове за отбрана десетилетия наред. Пактът е смятал, че постсъветска Русия вече не е заплаха. Нещата обаче са се променили след агресията в Украйна.