Оранжев код за опасно време с интензивни валежи е в сила днес за 15 области на страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. 

Това са Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Жълт код е обявен за други 6 области -  Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали, където също ще вали и прегърми.

Тази нощ в София аварийните екипи на Столична община са отработили 14 сигнала, основно от гр. Нови Искър – Кътина, Подгумер, Гниляне и кв.“Изгрев“. Това съобщават от пресцентъра на Столичната община. 

В момента екипите на аварийната дирекция, Столичен инспекторат и пожарната продължават работа по отводняване в район „Нови Искър“, където валежите тази нощ бяха най-интензивни.  На място през цялата нощ и в момента е кметът на района Даниела Райчева с екипа на районната администрация.

В кв.“Изгрев“ на град Нови Искър поради завиряване са затворени пътят под моста на завод „Зебра“ и пътят за психиатричната болница. Продължават обходите на терен, както и наблюдението на речните корита и язовирите на територията на Столична община.

След проливините дъждове остава сложна обстановката в област Враца. 

Късно снощи областният управител обяви частично бедствено положение в общините Враца и Криводол, което остава в сила до понеделник вечерта. Движението по пътя между двете общини беше възстановено тази нощ след отичане на водата от пътната настилка.

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче, където са залети голяма част от къщите и има компрометирана инфраструктура. През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха безопасността на местните жители и отводняваха наводнените построики. работата на екипите продължава и днес. В 9:30 в селото ще се събират доброволци, които ще помагат за разчистването на калните наноси. Ситуацията в лиляче остава критична.

В четрири села в община Мездра беше обявено частично бедствено положение. Това са Люти дол, Ребърково,  Крапец и Боденец. В района се следи нивото на река Искър, което е високо, но далеч от критичните стойности. Подобна е и ситуацията с реката на територията на община Роман.

Критично е нивото на река Скът край борованското село Нивянин. То е 334 см, при гранична стойност от 340 см. От няколко часа няма покачване, съобщи за БНР областният дежурен по сигурността. Надолу по поречието на Скът към Бяла Слатина и Мизия нивото на реката остава ниско. В центъра на Мизия снощи имаше непроходима улица от наноси от скатни води. Кални наноси са натрупани и по пътя към ферибот Оряхово.

Остава в сила и обявеното частично бедствено положение във видинския град Димово, в района на който бе затворен международният път Е-79.

Днес се очаква министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова да посети засегнатите от наводненията общини Берковица и Етрополе. 

ТИР-овете вече няма да могат да се движат през Петрохан

Изцяло ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона през прохода "Петрохан", предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Поради спирането на движението в участъка от пътя Мездра - Лютидол от 10 юни - пътят през прохода беше определен като един от възможните обходни маршрути за тежкотоварните камиони, пътуващи в посока София.

Промяната в решението е взета след едноседмичен анализ на трафика, преминаващ по обходните маршрути и ще влезе в сила от средата на следващата седмица.

В посока Видин е разрешено движението само на моторни превозни средства до 3,5 тона. ​Няма промяна в останалите обходни маршрути.