Формирования на руски независими бойци наскоро организираха серия от съвместни трансгранични нападения в руската Белгородска област, предаде УНИАН, като се позова на статия на американския вестник "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че целта на набезите е да накарат руските граждани да усетят вкуса на войната, която Русия е донесла в Украйна, и да покажат, че руският президент Владимир Путин не успява да опази собствената си страна. Те също така отвличат вниманието от по-важните райони по фронта преди украинската контраофанзива и създават политически проблем за Путин.

Според експертите, Русия е изправена пред дилемата или да прехвърли значителни военни сили на север или да рискува да остави територията си уязвима за окупация и насилие.

Денис Капустин, известен и с името "Уайт рекс" (White Rex) е лидерът на Руския доброволчески корпус - една от двете независими въоръжени групировки, посочва Вашингтон пост". Той е бивш промоутър на свободни боеве в Москва с история на насилствен екстремизъм. През 2019 г. му е наложена забрана за пребиваване в Западна Европа заради дясно спортно хулиганство. Русия го смята за терорист.

Другата въоръжена групировка, която стои зад набезите, е Легионът "Свобода на Русия" - много по-голяма група с репутация за по-центристки възгледи и политическо крило, ръководено от Иля Пономарьов, бивш депутат от руския парламент, който понастоящем живее в изгнание, пише американското издание.

И тази групировка обаче привлича бивши руски активисти от твърдата десница, както и бивши руски войници, които са променили възгледите си, често след като са били заловени и хвърлени в затвора. Групите твърдят, че заедно разполагат с до 3000 бойци.

Връзките с екстремизъм на членовете на въоръжените групировки рискуват да подкрепят твърденията на руския президент Владимир Путин, че Украйна се ръководи от "нацистки режим", коментира обаче американското издание. Те също така повдигат въпроси относно готовността на Киев да си партнира мълчаливо с недоброжелателни групи, които имат свои собствени цели.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че размерът на "санитарната зона" или "санитарния кордон" в Украйна ще зависи от обхвата на украинските оръжия, от които трябва да бъде защитена руската територия, предаде ТАСС.

В отговор на запитване дали вече са очертани възможните граници на такава зона, той отговори:

"Не, това зависи от това с какви видове оръжия разполага Украйна. Колкото по-големи са тактико-техническите характеристики на оръжията в Украйна, толкова по-голямо трябва да бъде разстоянието.

Основната цел е ясна: да не могат да достигат до руските граждани с тези оръжия".