Последните действия на Путин в Украйна могат да се сравнят с акциите на Хитлер през трийсетте години, коментира Хилари Клинтън, доскорошен държавен секретар на САЩ. Желанието на руския президент да защитава руснаците в Украйна напомня на действията на Хитлер в защита на етническите германци извън границите на Германия, обясни Клинтън на парти в клуб "Момчета и момичета" в Лонг Бийч.

Това, което Путин прави в Крим е същото, което ставаше в нацистка Германия, когато фюрерът пресели стотици хиляди германци от различни крайща на Европа в своята страна, заяви бившата първа дама на Щатите. Както е известно тя е съпруга на бившия президент Бил Клинтън.

Днешната ситуация звучи много познато, защото вече се е случвало нещо подобно в Европа в края на 30-те години на миналия век, каза тя. За всички германци, по точно етнически германци или с някакви далечни германски корени в Чехия и Румъния и на други места Хитлер непрекъснато обявяваше, че отношението към тях в тези страни не е добро. И диктаторът посочваше, че трябва да отиде и да ги защити и спаси. 

Хилъри направи аналогия с изпращането на руски войници  в Крим с аргумента, че трябва да пазят правата на рускоговорящите на полуострова и в цяла Украйна.

Путин е човек, който "вярва, че мисията му е да възстанови руското величие", коментира още г-жа Клинтън. Това включва да се затвърди контрола върху някогашните държави от Съветския съюз и Варшавския договор, изтъкна тя. Когато Путин мисли за  Украйна, той силно вярва, че това е неразделна част от Майка Русия, обясни коментарите си Хилъри.

Според нея, ако се намери и малък компромис, то преговори между Киев и Москва могат да започнат. Всички вярват в диалог и мирно решаване на кризата по пътя на дипломацията, увери тя присъстващите на партито.

 

Хилъри Клинтън е много често посочвана като възможен кандидат-президент на демократите на изборите през 2016 г.