След пет години на затишие в отношенията си Китай и Германия възстановиха междуправителствените си консултации. Днес в Берлин за консултациите пристигна китайският премиер Ли Цян. Той бе приет първо от федералния президент Щайнмайер, а по-късно и от канцлера Шолц.

Китайският премиер Ли Цян пристигна заедно с девет членове на правителството си в Берлин. Началото на съвместните консултации между германското и китайското правителство бе отбелязано с официален прием при федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той прие премиера Ли Цян в двореца Белвю.

Това е първото чуждестранно пътуване на новия китайски правителствен ръководител от встъпването му в длъжност през март. Китайската делегация ще остане в страната до сряда, а след политическите разговори в Берлин ще посети и Мюнхен.

След пристигането си в Берлин Ли даде да се разбере, че очаква посещението му да задълбочи китайско-германското сътрудничество. Китайската страна желае в дух на взаимно уважение "съвместно да използваме потенциала за сътрудничество, да се справяме по подходящ начин с различията и несъгласията и да обогатяваме съдържанието на нашето всеобхватно стратегическо партньорство", се казва в изявление на премиера, разпространено от китайското посолство в неделя вечерта.

В понеделник вечерта Ли ще се срещне с канцлера Олаф Шолц на вечеря преди междуправителствените консултации. Основната тема ще бъде борбата с изменението на климата и свързаното с нея преструктуриране на икономиката. Но вероятно ще бъде засегната и руската война срещу Украйна, в която Китай се опитва да посредничи със своя специален пратеник Ли Хуей.

Председателят на Германския институт за икономически изследвания Марсел Фратшер предупреди, че вижда опасност германската икономика да изостане в конкуренцията с Китай и САЩ.

"От много години наблюдаваме това в автомобилния сектор", казва Фратшер.

Германската индустрия трябва да стане по-иновативна и перспективна, за да може да се справи с глобалната конкуренция, каза той. Що се отнася до търговските отношения с Китай, според него съществува опасност Федералната република да стане уязвима.

"Трябва да говорим с един глас в Европа, за да сме по-силни", заяви икономистът.